[開箱] Linksys WRT1200AC VS Linksys WRT1900AC

我屋企300尺左右,係公屋

個router 主要做file sharing, 主要放相和mp3, 咁我可以用macbook pro 同pc 去執相同聽歌

同埋我依家用linksys e4200, 發覺接收痳痳

我屋企會有一部pc, 一部macbook 同二三部電話上網

請問linksys wrt1200ac 和linksys wrt1900ac 分別大不大?

thanks!

我都正在兩者之間選擇

睇過old post, wrt1200ac 把file 抄去external hdd 都有成85mb/s

而果位師兄住720尺但都okay

http://www.hkepc.com/forum/viewt ... highlight=wrt1200ac

單計覆蓋,兩隻應該無分別

via HKEPC Reader for Android

單計覆蓋,兩隻應該無分別

via HKEPC Reader for Android
321 發表於 2016-9-23 21:38

wrt1900ac 有四條天線,咁對支援device 的數量會唔會有幫助?

平時會有兩部電話和一部macbook 駁wifi, 一部pc 駁lan
有時會多兩部電話駁wifi

wrt1900ac 有四條天線,咁對支援device 的數量會唔會有幫助?

平時會有兩部電話和一部macbook 駁wifi,  ...
ronan 發表於 2016-9-23 22:34

唔係話天線數目多就會可以帶多D devices.
想要多台devices唔會delay,要用support mu-mimo的router及client才能見到優勢

唔係話天線數目多就會可以帶多D devices.
想要多台devices唔會delay,要用support mu-mimo的router及clien ...
321 發表於 2016-9-24 11:42

明白了,我依家用linksys e4200 ,平時有一部samsung 的電話長時間駁wifi ,但多數idle

咁會開埋macbook pro ,同一部iphone 6s

咁部iphone 6s 間唔中會send 唔到和收唔到message ,但一拎部電話去隻linksys e4200 附近,whatsapp 就可以立即收發message

以我呢個情況,用支援MI-MIMO 的ROUTER 如EA8500 係咪可以解決?

同埋以USB 速度計,我見EA8500 好似只有66M/S

而WRT1900AC 好似有成80MB

WRT1900AC 的USB 好似快好多

明白了,我依家用linksys e4200 ,平時有一部samsung 的電話長時間駁wifi ,但多數idle

咁會開埋macboo ...
ronan 發表於 2016-9-24 19:06

上面講左`mu-mimom要AP同client支援先用到.
IP6S好似唔支援mu-mimo
同埋你呢個問題好似係軟件問題,同WIFI無咩關系

上面講左`mu-mimom要AP同client支援先用到.
IP6S好似唔支援mu-mimo
同埋你呢個問題好似係軟件問題,同WIFI ...
321 發表於 2016-9-24 21:13

>>同埋你呢個問題好似係軟件問題,同WIFI無咩關系

即係同whatsapp 有關多d? 但我起酒店用房間的wifi

當時酒店訊號都收唔爆,但又無出現過以上問題