有冇人用過飛魚星/VOLANS 搭VPN SERVER?

有冇師兄用過? 有既COMMENT下! 我見係大陸上市公司,專做企業級ROUTER, 有8 TUNNEL PPTP/L2TP/IPSEC 全部玩晒都係400人仔有找,但唔知抵唔抵玩

有冇師兄用過? 有既COMMENT下! 我見係大陸上市公司,專做企業級ROUTER, 有8 TUNNEL PPTP/L2TP/IPSEC 全部玩 ...
kenleung 發表於 2016-9-26 14:03

我用過佢地千零兩千人仔嘅router,VPN都OK,但速度普通,而最唔鐘意就係無緣無故會慢咗,要reboot完先正常,平均一個月有一兩次。

速度普通係咩意思? 屋企條線係幾多,行VPN 係幾多倒?

速度普通係咩意思? 屋企條線係幾多,行VPN 係幾多倒?
kenleung 發表於 2016-9-26 17:41

我係由香港接返大陸用,用嚟睇戲聽歌,屋企1G,大陸係10M光纖,但行到2M都好彩。
如果唔係為左啲上網行為控制,真係唔多想用,亦有可能係因為啲上網行為控制而慢。

我係由香港接返大陸用,用嚟睇戲聽歌,屋企1G,大陸係10M光纖,但行到2M都好彩。
如果唔係為左啲上 ...
hkwtongme 發表於 2016-9-26 18:20

10M光纖應該都算快啦如果有2M
我以前PPTP行100MB, 大陸50M光纖都係2M都左右.上FACEBOOK估計都無添

要企業級router.why not mikrotik?

如果唔係為左啲上 ...
hkwtongme 發表於 2016-9-26 18:20

即係香港翻牆入大陸?
有2M真係算好好啦。
大陸嘅寬頻都唔係對等嘅……

即係香港翻牆入大陸?
有2M真係算好好啦。
大陸嘅寬頻都唔係對等嘅…… ...
mdws2002 發表於 2016-9-26 22:56

我係翻牆上去睇電視直播同睇戲,好多時都好疾,2M係好好嘅狀態,但通常都無,會起格同斷斷續續。

我係翻牆上去睇電視直播同睇戲,好多時都好疾,2M係好好嘅狀態,但通常都無,會起格同斷斷續續。 ...
hkwtongme 發表於 2016-9-27 08:23

無計啦,大陸本身個upload就已經係俾Download慢,再加上出海有長城阻隔。
師兄有冇了解過你個Plan,Download係10Mb,但係upload有幾多Mb呢?

我玩過飛魚星model唔記得,vpn只有pptp,價錢大約八九百(香港行貨),穩定性唔錯,10人公司用,長開over一年無reboot過,不過頭一年試過死LAN port,拎去代理換返黎再用兩三年很正常。
入面D function都算易用,可以block qq,開心網等等,適合大陸人用

via HKEPC Reader for Android