[操作疑難] 新買左部LinksysEA8500但連線有D問題

我想請教下
點解我set好晒port位,部NAS用手機4G可以連到上指定網址(街外可以睇到),但wifi下就唔得。
如果係同一網段下屋企任何(LAN同WIFI)入NAS域名/IP(非內聯)係load唔到既?
簡單D咁講,係同一部Router既網絡下係連唔到NAS域名/IP,點解會咁?

回覆 1# lokkeung

你呢個情況叫做NAT loopback或者hairpin NAT,唔係所有router都support到。你可以google吓你隻router有無得咁set。

回覆  lokkeung

你呢個情況叫做NAT loopback或者hairpin NAT,唔係所有router都support到。你可以google ...
ckshum 發表於 2016-9-26 17:19

原來係咁,唔怪得我入親區域內既網址都會自動跳左去Router既Setting

回覆 1# lokkeung

我也是這樣!後期也易手放了!
後換了C3150port位set好全部正常運作
我在IP及QConnect 可以,只是nas域名就不行!!
還有一個樽頸問題就是下戴速度會忽然在40MB左右而上載速度就沒有問題、就算重新取新IP也不行!只有還原出廠模式才會正常返

https://community.linksys.com/t5 ... td-p/1013377/page/2

回覆  lokkeung

我也是這樣!後期也易手放了!
後換了C3150port位set好全部正常運作
我在IP及QC ...
soho968 發表於 2016-9-26 20:50

Linksys係唔係所有機種都係咁?定係只係呢個型號先會咁?
放就唔放了,始終唔算太貴買,而家用主要用黎做wifi用返部ASUS RT-AC68U做普通路由算。

回覆 5# lokkeung

不知道呀!我之前跟你一樣用EA8500就是問過S記支援组!
    原本也不想换的!就是多了樽頸問題!每次都要還原出廠模式之餘仲要set過所有port位和固定其它IP地址!
    所以才放棄易手放了!用返用開品牌TP-Link 升上C3150  現在尚算滿意

我看EA8500硬件用料不差才換來用!但發覺軟件比較陽春了!可能是軟件所致吧!因我買的是HK版  不是AH版所以冇得改軟版!冇得話唔捨得的!唔對超就早放早着
   http://www.hkepc.com/forum/viewt ... &extra=page%3D1

有冇試過update 個firmware??
我之前用出廠果個都係有問題,
P.S. 記得要一個個咁升, 如果唔係會fail

借位一問,我由 Linksys E3000 轉做 EA7500,有以下問題:

以前用 E3000時,我可以喺內聯網內打 192.168.x.x 或者 abc.myftp.org 都可以連接上 syno nas。

但是升级到 EA7500 後連結內聯網時只可以打 192.168.x.x 先至可以連上 nas。

有冇 Linksys 用家都係咁?

via HKEPC Reader for Android

回覆 8# madmacuser

EA8500 updata  firmare 都不行!
set port 後可以用 IP 或 Qconnect 也可以去nas
就只有用域名就不行!或者會去了router setting裡!
又或者有冇師兄用的EA8500是AH版而又改了軟版後可否用域名入到nas呢?

我之前都係咁, 最初買返來 (成年前) 時都做到NAT LOOPBACK既, 但係去到某個FIRMWARE VERSION開始就唔得, 我個係AH版, 仲係用咁16XXXX既VERSION, 一上17XXXX就唔得, 轉用DD-WRT係OK, 但又有等二D WIFI問題, 所以放棄左用返原廠, 見新版又冇乜新野就唔理佢