[測試] 後IOS 10 的VPN 分享

IOS 10 後無左PPTP , 好多人都叫苦連天
我自己係其中一個, 因為要開比frd 大陸做野翻牆, 佢世界没日咁款被迫揾解決方法
到而家我試左VPN 除左PPTP , 有三種
1. OpenVPN
2.  Shadowsocks
3.  L2TP
OpenVPN
因為之前VPN server behind NAT , 中過伏所以就唔用NAS 開L2TP server 住, 用router 開openVPN, 自己就係用R7000 刷左tomato shibby , 首次係幾麻煩要用easy-rsa ,黎整cert ,自己唔係IT 人都要睇一輪先明做乜,不過網上有唔小教學.跟住做都算易, IOS10 download 個app 拉返D setting 入去就OK, 要注意最新既openVPN version 係無包easy-rsa ,用黎gen key 同埋gen cert , 我download 返舊version 用,
朋友向北京, 報稱用到, Win10 都正常用到.
reference :http://www.howtogeek.com/60774/c ... openvpn-and-tomato/
Shadowsocks
呢到D 師兄講, OpenVPN 好易被block, 雖然而家用到但一用唔到先黎學又遲, 咁就順手爬下文睇下點set 先OK, 呢有個師兄好detail 講左點做(reference link), 跟住做開頭set 完連極都連唔到,搞左一大 之後就再試,唔知點解encryption aes-256-cft 唔得, rd4-md5 就OK, 用IOS 要買個apps $8 ,我就用shadowrocket ,連到OK , 但win 10 唔知點解係connect 左,但好似唔多得已經set 左globe 但睇log 除左開頭有in-outbount traffic 之後就無揾唔到點解, 但IOS就正常用到
reference:http://www.hkepc.com/forum/viewt ... page%3D3&page=2
L2TP
到L2TP 咁有NAS 師兄有講易搞,咁又再試下向NAS set 個L2TP server , 其實好簡單一開就係, 加個account 同pre-shared key 就OK , IOS 正常用到唔使apps 唔使好多setting , 到試win10 , 又唔知點解連極都連唔到, 搞搞下原來又係VPN behind NAT 問題, 要向regedit 加句野咁就OK,
reference :https://github.com/jlund/streisand/issues/291

基本上三種方法向IOS 10 都正常, SS 就要比多8 蚊買apps
win 10 L2TP 同openVPN 都正常, 但SS 我就重係搞唔掂, 但唔理住返正都重有兩個方法用到
希望幫到其他師兄

多謝分享,依家搞緊ssl ,都係怕L2TP突然又有問題會手忙腳亂,依家查實PPTP同L2TP都用得好地地,只係為防萬一,師兄唔知有無ssl嘅可以分享?

邊樣快

我唔識D Pro 方法試, 用speedtest 哥D 試過下,用L2PT 同SS 都大約有6-7 M
openVPN 就1-2M 到, 試左一兩次only 都無理用到就算

咁open 玩唔過喎
好似我地呢d
主要係想remote番自己屋企
睇下cam 睇下nas既片
快先有用

我唔識D Pro 方法試, 用speedtest 哥D 試過下,用L2PT 同SS 都大約有6-7 M
openVPN 就1-2M 到, 試左一兩次o ...
hinball 發表於 2016-9-27 15:46

Seems your router is too slow, here is my result, Test in HK with iPhone 7.

Open VPN on UBNT ERL

L2TP (Softether) on Raspberry Pi 2 behind UBNT ERL

SS on Raspberry Pi 2 behind UBNT ERL with Surge.
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

Seems your router is too slow, here is my result, Test in HK with iPhone 7.

Open VPN on UBNT ERL
...
mc16888 發表於 2016-9-27 18:26

可能真係router 問題,我都聽過UBNT ERL 想問下呢隻野難唔難set , 食唔食得哂1000M ?

正有需要,多謝分享

可能真係router 問題,我都聽過UBNT ERL 想問下呢隻野難唔難set , 食唔食得哂1000M ? ...
hinball 發表於 2016-9-27 19:42

唔難set, you can set most of the thing in GUI.

食得哂1000M.
Speed test done by UBNT staff.
http://bbs.ubnt.com.cn/forum.php ... &extra=page%3D2

IOS 10 後無左PPTP , 好多人都叫苦連天
我自己係其中一個, 因為要開比frd 大陸做野翻牆, 佢世界没日咁款被 ...
hinball 發表於 2016-9-27 14:55

你隻咩ROUTER?