3 寬頻操作疑問

家中寬頻 3仔 連接有路由器發射 WiFi 供手機使用
一向回大陸都極慢

最近就發生以下情況

用桌面電腦去大陸網 雖然慢都仲去得到

但用手機去內地網或手機 APP (內地手機銀行 小米桌面更新 總之就係大陸 APP) 全部唔得
以前上都係雖慢但都叫做上到 由近半個月來就玩完無法連接

轉用手機數據上網或去樓下老麥上都可以去到

打去和記寬頻比佢耍左成粒鐘 無功而還

有無師兄試過咁情況 有無解救方法

留名
類似遇過商業線PCCW 起百度雲down唔到野
搞到局用數據

手機IOS,Android淘寶,天貓,支付寶Apps,去內地網,3仔100M家居寬頻一齊正常,唔太慢

手機IOS,Android淘寶,天貓,支付寶Apps,去內地網,3仔100M家居寬頻一齊正常,唔太慢
solexkey 發表於 2016-9-30 01:37

咁係我個條線的問題了

用得和記上大陸一定係慢,,,
所以轉台,係最好

用得和記上大陸一定係慢,,,
所以轉台,係最好
MOUSB 發表於 2016-9-30 12:31

快icable 好多

我會試 unplug 所有嘢火牛一晚
再依次序先插 modem ,等 15 分鐘,再插 router 試下

家中寬頻 3仔 連接有路由器發射 WiFi 供手機使用
一向回大陸都極慢

最近就發生以下情況

用桌面電腦去大 ...
ywringo 發表於 2016-9-29 19:48

100M定1G計劃?

再依次序先插 modem ,等 15 分鐘,再插 router 試下 ...
QAFHK 發表於 2016-10-2 15:04

謝謝師兄 提議 今晚試下

原理是否等 3仔 轉換另一 IP

再依次序先插 modem ,等 15 分鐘,再插 router 試下 ...
QAFHK 發表於 2016-10-2 15:04

昨晚關左光纖機 和路由器

今早開機 正常番了

師兄好野