[操作疑難] [DNS伺服器沒回應]/[網路連線逾時]

小弟家貧,住偏遠地區,仲用緊PCCW 8mb ADSL。
早前買左RT-AC55UHP用緊PPPoE連線方法(要打帳號跟password果種)

Hardware:
由modem插一條線落AC55UHP個WAN,再由AC55UHP個LAN插一條落電腦和一條落PS4

[DNS伺服器沒回應] 常在網絡共和中心的問題診斷出現
部PC連接到網路,但網路連接唔到個地球,之後一診斷就話係 [DNS伺服器沒回應]
用RT-AC55UHP果個設定就話係 [網路連線逾時]
結果我打去PCCW,PCCW話幫我更新個Modem,叫我O係電話等幾分鐘,一更新完馬上解決問題。

但係再次斷線的情況又會在4-5個小時後發生,我想問係咪PCCW比我果舊Modem出現問題?
點解要我打電話佢叫佢更新數據先識得更新?
佢比我果舊Modem係咪應該要換(都好似有10年8年)?
想問下師兄們究竟咩原因?

小弟家貧,住偏遠地區,仲用緊PCCW 8mb ADSL。
早前買左RT-AC55UHP用緊PPPoE連線方法(要打帳號跟password果 ...
sasuke 發表於 2016-9-30 15:21

結果我打去PCCW,PCCW話幫我更新個Modem,叫我O係電話等幾分鐘,一更新完馬上解決問題 <==係咪RESET 線路咁解?

不如你試下在ROUTER裡面
DNS (option) 加上8.8.8.8 google DNS睇下有無用

又或者當出現 [DNS伺服器沒回應]
用CMD 黑色畫面打PING 8.8.8.8 睇下有無LOSS
無LOSS 2樓幫到你
有的話就係PCCW 問題

結果我打去PCCW,PCCW話幫我更新個Modem,叫我O係電話等幾分鐘,一更新完馬上解決問題  ...
kchouse 發表於 2016-9-30 16:03

佢話係幫個數據機更新數據...實際佢點做我唔了解

又或者當出現 [DNS伺服器沒回應]
用CMD 黑色畫面打PING 8.8.8.8 睇下有無LOSS
無LOSS 2樓幫到你
有的話就係 ...
kchouse 發表於 2016-9-30 16:10

Loss =0%
即係唔關PCCW舊Modem事?

結果我打去PCCW,PCCW話幫我更新個Modem,叫我O係電話等幾分鐘,一更新完馬上解決問題  ...
kchouse 發表於 2016-9-30 16:03

你意思係咪DNS唔揀自動? 去DNS1 or DNS2 果度打 8.8.8.8 / 8.8.4.4?

push 一下求解答

你意思係咪DNS唔揀自動? 去DNS1 or DNS2 果度打 8.8.8.8 / 8.8.4.4?
sasuke 發表於 2016-9-30 16:25

係, 唔用ISP派落黎既而手動指去google

係, 唔用ISP派落黎既而手動指去google
shingzhk 發表於 2016-9-30 20:01

好的,謝謝師兄暫時換左8.8.8.8 / 8.8.4.4 之後 6小時內都未斷過線...要再觀察下先....3Q

試過大概有十次,都要改用google個DNS,先解決睹pccw D連線奇怪問題.....