[操作疑難] ASUS RT-AC68U DDNS問題

因為舊TP-LINK TL-WR1043ND壞了,所以更換ASUS RT-AC68U,所以設計完成後,一切正常。
最後設定DDNS便出事,NO-IP只能讀取RT-AC68U的Static WAN IP(192.168.0.254),而非真正出街的WAN IP。

現場硬件如下:
PCCW Modem > Netgear Router (DMZ) > ASUS RT-AC68U > PC/CCTV...

因為在現場硬件設定不變下,舊TL-WR1043ND能成功讀取真正出街的WAN IP的,請問各位大大,RT-AC68U是甚麼設定問題?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

用番ASUSCOMM.COM 個DNS 啦. 重好又唔駛錢.

因為舊TP-LINK TL-WR1043ND壞了,所以更換ASUS RT-AC68U,所以設計完成後,一切正常。
後設定DDNS便出事 ...
ngdominic 發表於 2016-9-30 17:06

你DNZ 咩 IP

師兄們請請教...

回覆 2# uwojulian

回覆 2# uwojulian

現在不是錢問題,而是讀取不到真正wan ip。好奇…

你DNZ 咩 IP

師兄們請請教...
口o口 發表於 2016-9-30 18:35

意思是pccw 的netgear router的ip?
我不清楚,只是很早期叫pccw不需pppoe,直插直接用,放晒所有port,咁佢話佢設定netgear為dmz,指定我必需設定自己router ip是192.168.0.254

所有設定跟tp-link router一樣,tp-link做到,但asus做不到。

意思是pccw 的netgear router的ip?
我不清楚,只是很早期叫pccw不需pppoe,直插直接用,放晒所有port,咁 ...
ngdominic 發表於 2016-10-1 00:33

你隻tplink 行左ddwrt?
正常普通router 個ddns 升wanip 係好正常既事,
以我所知,ddwrt 有得比你選擇升wanip定true ip,
其他都只會升自己粒wanip

你隻tplink 行左ddwrt?
正常普通router 個ddns 升wanip 係好正常既事,
以我所知,ddwrt 有得比你選擇升wa ...
NeTZoO 發表於 2016-10-1 02:35

舊tp link只用原廠firmware,沒有改ddwrt,但仍可經no-ip syn. DDNS。

回覆  uwojulian

現在不是錢問題,而是讀取不到真正wan ip。好奇…
ngdominic 發表於 2016-10-1 00:25

ching你是否router駁router,如果是這樣是出不到真ip的,你要將asus router直插 pccw modem才出到真ip,另外pccw那隻modem,不是2+1modem連router才可以

隻TP-link舊router可以攞到上一層router嘅True IP去update DDNS,dd-wrt都有類似功能(Do not use external IP check),你睇吓你隻ASUS有無類似功能俾你去enable

呢樣功能嘢同你用邊個DDNS provider無關