[操作疑難] 認到1.0Gbps 但係速度只係得100Mbps

上面幅圖係我屋企個setting.
話說以前喺room 2部電腦都只係認到100Mbps, 懷疑係入牆線有問題,所以就拆開曬d牆身panel睇。
拆開先知原來以前裝修師傅剩係穿左4蕊落個jack到(條線有8蕊),所以我就自己穿埋剩底果4蕊,因為無打線果d punch tools, 所以只係用一字批泥打線。打翻曬所有牆身d panel 做8 蕊

打完之後部電腦真係認得翻1.0Gbps, 但係我試過喺nas download/upload file, 最高速度都係得100Mbps(平時直插router喺nas download野有成700Mbps).
由於d線入曬牆,所以我唔知入牆線係cat幾,但係見到個rj45 jack 寫住enhanced cat 5( =cat5e?)
真係諗唔明點解部機明明認到1.0Gbps都係行得果100Mbps.
請教大家,thanks
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

lan線斷開再駁返已經唔得,noise大咗,如要駁埋要加hub或switch加強訊號(好似係)

via HKEPC Reader for Android

回覆 2# yanchoki

但係我喺room 1 已經加左隻switch, 都唔得?

回復 3 #csunny95

入room1 switch前後都試下speed先

估計可能係無跟返 twist pair 所以 noise 太大

回復 csunny95

入room1 switch前後都試下speed先
C-Leung 發表於 2016-10-2 16:44

room 1 個速度係100Mbps咁上下

估計可能係無跟返 twist pair 所以 noise 太大
Hippo 發表於 2016-10-2 16:48

一般家庭好地地邊會有noise, 係signal唔夠唔係noise大.
就算打錯pair, 搞到SNR唔足22dB. 一樣直落100Mbps.

但佢個case似係Sitting room到Room 1一段行唔到1Gbps.

Hippo 發表於 2016-10-2 16:48

請問咩野係twist pair 呢

一般家庭好地地邊會有noise, 係signal唔夠唔係noise大.
就算打錯pair, 搞到SNR唔足22dB. 一樣直落100Mbps. ...
Brainstomer 發表於 2016-10-2 17:12

我喺room 1 試過,都認到1.0Gbps, 但係速度都係100Mbps咁上下,咁可以點搞呢thanks

我喺room 1 試過,都認到1.0Gbps, 但係速度都係100Mbps咁上下,咁可以點搞呢thanks ...
csunny95 發表於 2016-10-2 17:16

拎個Switch直插NAS呢?
如果咁都唔夠速就係NAS性能有限, 但我好多年都無見過咁弱嘅NAS