關於1000MB家居寬頻上網

我係用1000MB家居寬頻上網(HKXX)

正常應該有1000MB

但係測速果陣

ROUTER:Archer-C7

底板:GA-Z170X-Gaming 5 (rev. 1.0)

呢到就寫住

支援1000Mbit(上網查過Mbps同Mbit好似冇分別)

咁係唔係唔洗配LAN CARD

如果要配可唔可以配USB LAN CARD?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

雖然未諗到點解
但你個啲硬件都寫哂話支援1.0 Gbps嘅話就算你加usb lan card都冇用

via HKEPC Ionic Reader v1.4.2 - Android

一步步黎, 電腦直插HKBN部ONT 拎咩上下載,
如果正常速, 睇下會唔會 router 去ONT 個段,佢行唔到1000(例如條lan cable出事), 再試下restore隻 router 淨係 set基本野睇下點, 問人借隻router黎試睇下..
慢慢一步步玩lor

check下你PC個Lan port / Router WAN Port learn到咩negotiation 先啦
睇個勢多數係某個位
1. PC -> Router
2. Router -> ONT
Lan線虧 or 接觸不良之類, auto nego 左100Mb返黎

個speed test 淨係show個速度﹐無show個測試區域﹐會唔會係山卡啦地方的server?

最好樓主用下面一個網做多次test﹐睇下結果先再幫樓主究竟什麼問題。

http://speedtest1.ofca.gov.hk/speedtest.php?lang=en

router 入面wan 係100定1000先?

岩岩去左深水埗買完外置有線usb lan card
返緊屋企試下

#6 router唔係自動偵測架咩?點先睇到wan 100/1000mb?

回覆 5# peter_chan

岩岩買左個ORICO USB LAN CARD 支援10/100/100M
產品名稱:便携式USB轉千兆網絡適配器

之後測速

都係一樣!!!!!!!!!!!!!!!!!冇變過1000MB!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

網絡介面卡:

ASIX AX88179 USB 3.0 <岩岩買既USB LAN CARD
INTEL(R) <內建LAN CARD
KILLER E2200 < 內建LAN CARD
其他唔知...

回覆  peter_chan

岩岩買左個ORICO USB LAN CARD 支援10/100/100M
產品名稱:便携式USB轉千兆網絡適配器

...
pkpk623141 發表於 2016-10-3 20:43

好明顯HKBN問題, 佢當咗你係100M plan

有無spare cat.5e 以上 lan cable, 好似#3 咁講, check下 modem 直駁pc 睇下咩speed 先

via HKEPC Reader for Android