[教學] AC68U 刷機分享 (支持SS Server功能)

由於小弟對電腦認識連ABC級都不如, 又唔識寫Script, 雖然網上一大堆教學關於點設定SS Server, 但係都睇唔明, 最後發現有神人用AC68U做到呢個功能而設定又好簡單, 再加上幾位HKEPC師兄幫助之下終於攪掂, 於是決定喺度分享下小弟既設定. 如果有錯, 請各位高手指正
另外, 由於大部份教學同download既source都係來自KOOLSHARE, 所以要在此多謝佢地, 比返個CREDIT人地

1. 去下面個網址, download 380.57_X6.5版本firmware (FILE名: RT-AC68U_380.57_X6.5.trx)
http://pan.baidu.com/s/1qXiSs9I

2. 之後登入自己隻AC68U並點選"系統管理"

3. 點選"韌體更新"

4. 點選"瀏覽..."

5. 選"RT-AC68U_380.57_X6.5.trx"後按開啓

6. 按"上傳"

7. 等佢LOAD到100%後, 手動重啓ROUTER並登入. 確認Firmware係380.57_X6.5

8. 選"Software Center"

9. 點選"未安裝"後點選"ss-server"

10. 點選"安裝"

11. 安裝完成後點選"ss-server"並按開啓

12. 之後按以下設定(密碼及端口按自己喜好設定)後按提交. Router部份設定完成.

13. 手機(Android)方面, 先download "Shadowsocks"

14. 跟住下面個設定, 然後按右上角個圓形圖案

15. 成功既話會見到傳送同接收都有data rate
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

ios係咪用唔到?
如果用android連左線之後,再用hotspot分wifi出黎
咁連wifi果D device係咪都可以係大陸翻牆?

ios係咪用唔到?
如果用android連左線之後,再用hotspot分wifi出黎
咁連wifi果D device係咪都可以係大陸翻牆? ...
pineapple2006 發表於 2016-10-4 07:16

iOS我未試過唔知道,hotspot分WiFi出來方面,SS我未試過,今晚返屋企試完再報告,但VPN試過唔得,睇下有冇其他師兄試完報告下。

via HKEPC Reader for Android

唔知AC56U用唔用得呢

ching 過唔過到強國個長城?

ching 過唔過到強國個長城?
law_chiw 發表於 2016-10-4 08:52

未試,我要過埋雙10先返大陸,到時試完再報告。或者睇下有冇其他師兄試完報告下。

唔知AC56U用唔用得呢

tatgor 發表於 2016-10-4 08:49

好似有比AC56U既firmware,你可以去Koolshare睇下,但係我上面條link個firmware應該唔可以用落AC56U度。

即係source係強國的?
點知安唔安全

補充一吓 :
1) 國內用嘅話,加密建識用AES-256-CFB,唔好用rc4-md5
     見過文章話有人試過用rc4-md5翻墙唔成功,改用AES-256-CFB先成功
2) 見過文章話ASUS本身嗰 DDNS嗰國内某D地方被河蟹,如果可以,額外set多一,兩個DDNS,多份保險
3) 可以用以下工具試吓你嗰server IP 或者 domain有無被block
     http://www.blockedinchina.net/
     http://www.websitepulse.com/help/testtools.china-test.html

我自己做會再多份保險
A) 用digital scheduler reboot 每日斷電/通電部 router 一次, 咁就唔怕個router唔好彩突然hang機,而長時間用唔到
B) 每次reboot部router都攞個新嘅WAN IP, 每日用嗰新嘅WAN IP, 咁就唔怕個WAN IP萬一被blacklist被block死,而長時間用唔到
C) 每次reboot部router都send個router嘅WAN IP去自己個web mail到,萬一DDNS被河蟹,都可以人手打WAN IP去連返個ss-server
D) Enable SSH, 咁樣就可以用ssh client 去remote login 個router打指令,例如 reboot
不過B),C)要識寫script先做到,我用OpenWRT起,網上有好多sample,我都喺抄返嚟改同試到work

支持師兄