村屋ROUTER求推介!

剛剛裝了30MB,3樓是裝Modam 位置,本身用緊小米連1GB HARDISK Router得兩個LAN口出,一個駁LAN線去地下小米router 3,可直出足速。一個駁三樓電腦。

問題就黎,我仲有好多LAN線要出,淘在隻netgear GS308 一開8的盒仔,用本身輸出電腦條LAN入GS308再經308出7條線去3樓和2樓房,此時WIFI訊號便中斷,連吾到。吾駁308便沒事。
想問下Router如轉其他型號那款先夠力咁比我出1開8呢?THX

另外2樓也有一部小米router想經LAN線接三樓ROUTER輸出,這樣才可三層走全30MB

謝謝

見CHING 用R7000,想問夠做嗎?

一係router 1=> router 2(ap) & 3(ap)

一係試home plug(每層一個),homeplug後(+router access port mode)
r7000? wall靚就冇用。

一係router 1=> router 2(ap) & 3(ap)

一係試home plug(每層一個),homeplug後(+router access port mode ...
skywolf08 發表於 2016-10-4 12:04

先謝謝你
    HOME PLUG吾得,因三樓我是獨立一組電上去,試過吾通。所以先每層預LAN線駁ROUTER出WIFI。

咩叫wall靚,吾好意思對上網用詞不太熟

wall's quality like concrete,  glass will affect the signals strength.

use access point for each level.

如果你覺得小米router嘅CPU唔夠力,我諗TP-link嘅C7應該都夠頂啦,至少1000m link嘅人都用佢。

wall's quality like concrete,  glass will affect the signals strength.

use access point for each le ...
skywolf08 發表於 2016-10-4 12:51

咁一定有,牆身多同玻璃窗是厚玻璃。所以用LAN行每層出ROUTER做AP

如果你覺得小米router嘅CPU唔夠力,我諗TP-link嘅C7應該都夠頂啦,至少1000m link嘅人都用佢。 ...
leave.me.alone 發表於 2016-10-4 13:50

價錢比R7000平D,最重要穩定,因見好多CHING 用R7000

剛剛裝了30MB,3樓是裝Modam 位置,本身用緊小米連1GB HARDISK Router得兩個LAN口出,一個駁LAN線去地下小 ...
monster2016 發表於 2016-10-4 11:47

有冇可能你插左lan有ip同wifi 既ip撞左?所以導致斷左?

有冇可能你插左lan有ip同wifi 既ip撞左?所以導致斷左?
beeno2211 發表於 2016-10-4 14:24

UM.........真係吾知.......係味入ROUTER內CHECK到?