[操作疑難] 知點知點解部PC用firefox同chrome上網速度可以差10倍?

我做錯乜事?

1.知點知點解部PC用firefox同chrome上網速度可以差10倍?
2.就算係測到同樣速度, 我用firefox上同一個網, 都好明顯慢過chrome好多, loading time好耐
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

testing server 都唔一樣

重點:呢類冇意義野少做d 啦 ...

testing server 都唔一樣

重點:呢類冇意義野少做d 啦 ...
fatdog 發表於 2016-10-5 04:11

2.就算係測到同樣速度, 我用firefox上同一個網, 都好明顯慢過chrome好多, loading time好耐

2.就算係測到同樣速度, 我用firefox上同一個網, 都好明顯慢過chrome好多, loading time好耐 ...
大人 發表於 2016-10-5 04:15

咁你想點?
點解要一樣?

咁你想點?
點解要一樣?
fatdog 發表於 2016-10-5 04:34

我成日兩個brower一齊用, 但新機唔知點解firefox慢好多好多

我成日兩個brower一齊用, 但新機唔知點解firefox慢好多好多
大人 發表於 2016-10-5 04:43

我都係幾個 browser 一齊用
但係唔會開同一個網頁 ...
所以係咪一樣速度已經唔重要

反正,快慢唔會差好遠

我都係幾個 browser 一齊用
但係唔會開同一個網頁 ...
所以係咪一樣速度已經唔重要

反正,快慢唔會差好 ...
fatdog 發表於 2016-10-5 05:14

但我係差好遠, 根本firefox開任何網都慢好多好多, 用同一個網比較只係想睇下係個網慢定browser問題

但我係差好遠, 根本firefox開任何網都慢好多好多, 用同一個網比較只係想睇下係個網慢定browser問題 ...
大人 發表於 2016-10-5 05:43

我唔知你做乜野工作
但係一個網快定慢,係睇個 user 部機,唔係你部機 ...

you can try opera and safari

btw,大家都 new incognito windows,唔load 任何 extension/plugins,會唔會好d?

試吓backup profile,跟住剷走FF、install過、再restore profile。

https://support.mozilla.org/en-U ... on-firefox-profiles

大人 發表於 2016-10-5 04:43

FIREFOX係咪開左D VPN或者破解海外限制的插件?試下關曬D插件睇下,慢慢試