[操作疑難] BRIDGE 會斷線, 是否必然? 打機斷線數秒, 趣味大減.

背景:
1. 村屋, 只有廳有上網線, 房無.
2. 設計上不能穿線入房
3. 某D理由令我唔可以用明線拉LAN從廳駁到房
4. 房中只有一個牆插位, 該牆插位已經插住兩個拖把FOR全房小電器, 所以HOMEPLUG應該不可行
5. 小弟明白WIRELESS BRIDGE 始終不是明LAN, 一定唔夠LAN穩定.

經過不斷問問問, 終於在一位CHING落力幫忙後SET好左BRIDGE.

最後SETTINGS:
主ROUTER: TPLINK WR841N
2ND ROUTER (BRIDGE): ASUS N12HP

由於ASUS N12HP容易D SET做BRIDGE, 所以咁SET.
SET好後用得好爽, 因為網速比用LAN線差唔多. BRIDGE接收WIFI收爆, 信號良好.

但用左2日後發現, 打打下機間唔中會斷線10秒. 雖然呢10秒好短..但打打下機會彈出個場(OVERWATCH, FIFA), 趣味大減.

請問用BRIDGE會斷線, 是否必然?
還是係ROUTER質素唔夠? 定SETTINGS 上有小問題?

THANKS.

背景:
1. 村屋, 只有廳有上網線, 房無.
2. 設計上不能穿線入房
3. 某D理由令我唔可以用明線拉LAN從廳駁到房 ...
hAyG 發表於 2016-10-5 12:25

bridge 你用2.4g定5g?

bridge 你用2.4g定5g?
kofz 發表於 2016-10-5 14:54

應該用左2.4, 應該用咩?

via HKEPC Reader for Android

應該用左2.4, 應該用咩?

hAyG 發表於 2016-10-5 16:13

2.4g 覆蓋範圍大但干擾容易,唔穩定,網速慢

5g就相反,覆蓋範圍細但抗干擾強,好穩定,網速快

我用5g bridge

冇得救, 除非你兩隻都可以改刷到DD-WRT,
TPLINK同唔同牌子做bridge見過好多呢D情況, 要換返同牌或者刷返DD-WRT

HOMEPLUG係可以經拖板連,我有做過幾個朋友都係咁,只係需要留意唔好同機械

回復 4 #kofz

咁係要兩隻router 都set 5 定淨係bridge 要set5?

回復 5 #s84292

我買多隻asus n12hp 做埋主router, 會唔會好d? thx

回復 s84292

我買多隻asus n12hp 做埋主router, 會唔會好d? thx

via HKEPC Reader for Android ...
hAyG 發表於 2016-10-5 16:37

我用兩部 TOTOLINK A6004NS (AP+Bridge)

效果請參考
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... ;page=1#pid35372832

岩岩買左對2手HOMEPLUG 試..網速用SPEEDTEST.NET試, 好似同BRIDGE 差唔多..
用耐D睇下仲有冇斷線情況先..
另外, 由於隻HOMEPLUG 只有一個LAN PORT, 如我要駁PC同PS4, 係咪要加隻SWITCH?

THANKS.

我用兩部841nd v5同v7
openwrt bridge穿木牆
40Mbps唔斷