[操作疑難] DHCP 派 左 個怪 ip 10.8.x.x

最近屋企裝修完,叫番老電上黎搞番上網線(之前做左搬遷去暫住地方)。
本身是用2個 routers, Lan to Lan駁法,
Main router DHCP enable 192.168.x.x - 192.168.x.x,
2nd router(刷左DD-wrt) Disable DHCP, AP Mode
Router's 個設定跟以前冇改過:
Main router 接左2部電腦 (DHCP), second router 接左一個電腦 + 新買 brother printer. 奇怪情況出現
1. 接左main router 果2部電服,用 DHCP  收到個 ip address 唔係 192.168.x.x  係 10.8.0.102 gateway 10.8.0.1, DNS 8.8.8.8, 8.8.4.4
2. 2個router 都有開左 wifi,ipad 收的 ip address 有時係 192.168.x.x 有時係 10.8.0.101....

請問各位知道邊度出錯左? 定係去找 老電師父上黎睇睇?

謝謝

10字頭係IPv4 Class A Private IP
正常係LAN出現
點解你唔入admin page睇左先
大不了Reset左部Main router佢再set過

回覆 2# 1597532468000

兩個 routers 已經 reset 過,Main router 開左 DHCP, 派的地址是192.168.10.100-199, 但都是一樣,一時10字頭,一時 192字頭

第2隻router唔好開DHCP喎...

個dd-wrt版本喺新flash入去2nd router ?
之前咁嘅config有無曾經work過 ?
2nd router 嘅model 喺乜 ?
2nd router 接住嘅電腦,有無出現過ip 10.8.x.x ?

先把router -1 與router -2之間lan線拔掉
先唔好理佢能否上網,只睇囉到乜ip先
如只係經wifi router -2 係 10.X.X.X
就入 router -2 admin page 關上dhcp就得

最近屋企裝修完,叫番老電上黎搞番上網線(之前做左搬遷去暫住地方)。
本身是用2個 routers, Lan to Lan駁法 ...
blue100 發表於 2016-10-6 23:35

本身是用2個 routers, Lan to Lan駁法, <== 這個更加可以話係 router-2 未關dhcp

老電CF唔會理modem 後面d設備
所以call 佢都無用(唔係kfc鄭生)   
上到黎睇到你咁就要收$$$

謝謝各位解答及提議,昨晚終於大約知道咩原因!
事前就想響2nd router 度起一個 VPN, 跟網上教學做,之後用 ipad 開了個 VPN 連接,經2nd router 個 wifi接點上去,最后是失敗,就放棄左。
ipad 上網就有時會出現左 10字頭個 address, 但比較唔明是 main router 就係原裝config,直接連住兩部電腦,用 DHCP 拿 ip, 都會出現10字頭,2nd router 個 DHCP 又關左,當時想過會唔會新買部 brother print 個 network影響,佢有個 AIPA功能,不過息左printer 都係一樣出現問題,當時真係唔知什麼地方有問題!!! 在網上找 10字頭d料,睇到 經VPN 拿到的 address 大多自動 10字頭,我都起唔到VPN server,點會有VPN? 就先醒起自己個 ipad's VPN 未刪.....
現在刪除左 ipad 個 vpn config, 2部電腦拿 ip 正常番, ipad 個 ip 都一樣.

另外,請問有冇師兄識點樣起 VPN server:
Main router - TP-link wr841HP (最新 firmware)
2nd router - TP-link wr841nd v7 (dd-wrt v3-r29316)
想響2nd router 起個 VPN server, 響內地連接番過黎。

謝謝!!!

老電隻係純modem﹐定係有router功能的modem/光纖機?

另外,請問有冇師兄識點樣起 VPN server:
Main router - TP-link wr841HP (最新 firmware)
2nd router - TP-link wr841nd v7 (dd-wrt v3-r29316)
想響2nd router 起個 VPN server, 響內地連接番過黎

blue100 發表於 2016-10-7 11:21

留意:
2nd router 咁樣同 Main router 接法,2nd router 根本只喺一隻switch, 如果你setup咗個VPN router 喺2nd router我懷疑有無咁易從街外connect到,而且WR841ND只有4MB ROM, 應該加唔到Shadowsocks或OpenConnect, 似乎只可能交換Main router 同 2nd router,位置, 跟住喺WR841ND到行pptp server

不過pptp比較容易block,唔好講IOS10已經唔support