[求助] 用緊1000M寬顏,Router用Netgear R7000,睡房應該用隻咩AP?

如題
用緊Netvigator 1000M寬顏
出街個WAN-LAN轉接位係一隻Netgear R7000,貪佢Routing Perfomance (throughput)夠快
但係睡房就唔係好收到AC Wifi signal

我有Cat 6線由個Router經牆身駁入房,裝修時鋪定

如果想加隻Access Point係睡房,即係
WAN-------R7000----------睡房AP----睡房PC/其他Wireless野
有咩選擇?
我既要求係,想個AP就算用實線(Cat 6)駁其他野,例如枱頭PC機,個上網performance都唔會點衰減
依家我 WAN----R7000----睡房PC,個下載速度都有900+ Mbps

Thanks!!!

如題
用緊Netvigator 1000M寬顏
出街個WAN-LAN轉接位係一隻Netgear R7000,貪佢Routing Perfomance (throug ...
cherry_hinz 發表於 2016-10-9 08:51

AP要求其實好低

我都係用R7000駁出街,加隻cheap雞A2004NS做AP

via LG E960, LG H815T, HTC Flounder LTE

AP要求其實好低

我都係用R7000駁出街,加隻cheap雞A2004NS做AP  

via LG E960, LG H815T, HTC Flo ...
astrial 發表於 2016-10-9 09:41

就係唔知AP有咩性能係特別重要
Router就話要睇Routing Performance (WAN to LAN trhoughput, LAN to WAN throughput)
AP我就唔sure.....只係知要有AC wifi, 或者MIMO天線, LAN線駁AP真係唔知有無咩spec要注意

你既要求係點先 ?

1only, 2only 定 1 and 2 ...

1. AP wired 要行到 1000M ?!
2. AP wireless 要行到 1000M ?!

你既要求係點先 ?

1only, 2only 定 1 and 2 ...

1. AP wired 要行到 1000M ?!
2. AP wireless 要行到 10 ...
EOS 發表於 2016-10-9 12:48

Only 1。
2我認為係不能強求,只能盡人事

Only 1。
2我認為係不能強求,只能盡人事
cherry_hinz 發表於 2016-10-9 14:04

咁求其一隻有 giga LAN 既 AP/router 都 ok ...

咁求其一隻有 giga LAN 既 AP/router 都 ok ...
EOS 發表於 2016-10-9 14:41

姐係我係腦場搵呢樣router,set做AP mode就得?

- 必需條件︰行到Gigabit Ethernet
- 額外條件︰AC Wifi 盡量買性能強既

如果冇特別要求用睡房pc 玩BT nas
比你有300尺睡房冇遮冇擋之下 求求其是但舊N式router刷DDwrt 行到WIFI 100Mbs已經夠晒做有突有多 當然錢多可以試試DrayTek Vigor AP902 我用緊 LAN行緊兩隻NAS+1隻PC+CAM    WIFI 加8手機+PS4+Printer 都好穩定

- 必需條件︰行到Gigabit Ethernet
- 額外條件︰AC Wifi 盡量買性能強既
cherry_hinz 發表於 9/10/2016 09:27 PM

AC1200G+,想要MU MIMO就AC58U

很簡單,買多一只R7000在房做AP, 就算WiFi或插線都絕對唔會另你失望。