換router?

而家用緊100M上網+TP-LINK1043 router
黎緊會轉1000M上網,需要換router嗎?

主要用途,NBx2、電話x2 wifi上網、LeTV睇波

要換router,有咩選擇?

主要用途,NBx2、電話x2 wifi ...
sina1212 發表於 2016-10-12 14:00

去到你發現現有router力不從心﹐才去考慮換router。

除非﹐你而家都唔滿意隻router的表現。

主要用途,NBx2、電話x2 wifi ...
sina1212 發表於 2016-10-12 14:00

1043最高速好似只去到300M
換唔換自己決定

換唔換自己決定
kchouse 發表於 2016-10-12 14:40

如果系ver 2 / 3 嘅1043系食到1000M, 但wifi 系2.4G 300M, 冇5G,

用緊係ver. 1.8 orz
wifi 2.4G 300M可以接受,但駁lan線可以食到1000M嗎?

用緊係ver. 1.8 orz
wifi 2.4G 300M可以接受,但駁lan線可以食到1000M嗎?
sina1212 發表於 2016-10-12 15:48

平平地換部totolink 都已經足夠

via HKEPC Reader for Android

平平地可以試下呢部

http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?fid=12&tid=2236381

Tplink Archer c2, 300蚊有找,support dual band ac433mbps

via HKEPC Reader for Android

樓主的用途其實都很難到1000Mb。

via HKEPC Ionic Reader v1.4.2 - iPhone

換唔換自己決定
kchouse 發表於 2016-10-12 14:40

那個300m是指wifi速度不是lan速度,基本上用100m與1000m速度分別不大,你用1000m你電腦要有i5或以上及要用ssd,pccw官網有寫的,但電訊公司不會對你們說你上了1000m基本上作用不大,但他們可收多你們多點錢