[操作疑難] E4200死咗一個wireless module,想淘隻J1900盒仔返來裝pfSense。

其中一隻wireless module死咗,應該係天線問題。但唔想解焊換嘢。內置天線我都應該攪唔掂。

有二千幾蚊隻router,咁就收皮,有少少喪氣。雖然佢都應該24小時無休跑咗應該有5年。

無論俾幾錢,router其實都唔會玩得盡個500Mbps fibre。把心一橫想淘寶買個4 port J1900盒仔。裝pfSense。
https://world.taobao.com/item/52 ... =sns_share_urlshare

但經問清楚後,又發現原來佢個用來插Wi-Fi card嘅PCI-e其實只係USB 2.0 interface。即係一般PCI-e half mini Wi-Fi card唔啱用。但佢可以跟機一齊買嘅係Ralink R3070,pfSense內面個driver support得好唔穩定。
佢跟堆一齊買嘅Wi-Fi係呢張:https://wikidevi.com/wiki/AzureWave_AW-NU706H

如果自己起隻NAT連Wi-Fi都無,又好似好多餘。曾經諗過加個AP駁上駁。諗既然係咁,起個pfSense又為乜呢?

各位師兄師姐若有idea可以指點,請不吝賜教。

其中一隻wireless module死咗,應該係天線問題。但唔想解焊換嘢。內置天線我都應該攪唔掂。

有二千幾蚊隻r ...
ntony 發表於 2016-10-13 01:29

依隻E4200 WAN TO LAN 伏到爆  當年賣好貴  我用左3幾個月就轉左用 DDWRT 當WIFI AP用
不過我隻未死 都係5年咁上下

WiFi card 行 USB 又真係估唔到。
個 slot 真係冇 pcie ? 賣家可能都係求其答

不過老實.如果自組.部N3150都係專心做router
wifi 果part買個 access point.
initial cost係貴,不過長遠可以分可升級

WiFi card 行 USB 又真係估唔到。
個 slot 真係冇 pcie ? 賣家可能都係求其答
GbE 發表於 2016-10-13 13:11

賣家解釋咗,J1900得一條PCI-e channel。已經用咗嚟做4 Ports Giga Ethernet。
所以剩返個PCI-e slot其實係駁兩隻腳去咗USB interface。

不過老實.如果自組.部N3150都係專心做router
wifi 果part買個 access point.
initial cost係貴,不過長遠可 ...
pchai 發表於 2016-10-13 14:04

可惜咁樣我諗諗下又覺得,倒不如換過隻WiFi AP算。咁本身隻AP已經可以做routing同基本功能。

買得呢d 機仔做 pfsense 係為左 security
要度叔就唔會諗 security

我部機仔都係淘 i3 pfsense(唔要 intel lan 可買 n3150) + ASUS AP

買得呢d 機仔做 pfsense 係為左 security
要度叔就唔會諗 security

我部機仔都係淘 i3 pfsense(唔要 inte ...
fatdog 發表於 2016-10-14 00:11

請問佢哋堆4 ports Intel LAN一般都係比較伏嘅?(查實我覺得凡係Intel LAN唔伏都唔會係好嘢。。。)

就算唔度縮,條數都可以去新高登買台工業用Cisco switch。

我剛剛剛好買了一只J1800的,不要Ram+64GB mSATA碟。(風扇版。)
Ram我在閒置硬件中找,試了2GB/4GB/8GB(上限)。
家用4GB有剩了。下面再說

我一開始就是買來做實驗,你想到的OS我都裝了上去玩。
Windows Server --- 太慢…
pf --- 看不到Lan4
clearOS --- 功能太多,感覺不是我想要的
BrazilFW --- 我看不會用+安裝上有點問題。
untangle --- 正在使用。
ddwrt --- Router玩過,這次PASS。

最後keep了untangle,其實pf和clearOS也可以,看你用法。
那我Wi-Fi是分出來由2只Apple AirPort Express和1只AirPort TimeCapsule處理。

我做了一些壓力測試的,用Switch接上一堆機。
100個BT任務(限速4096kbps),
2台伺服器Web+FTP(試RAM),
6台Notebook 播Youtube(試NAT),
4個朋友login我家NAS看影片(同上)。
3台iPad在FTP伺服器拉檔案(內部交換)。

處理器用到75%,Ram剩2800MB。
見到效能有剩下,我再加上QoS和Web Cache服務。
完全沒事。

我是買了外接火牛,壞了要換也容易。12V 6A。
我上一只Router是Cisco RV130和Apple TimeCapsule。
上網,一人下載大檔案沒事的,加上一堆設定就呆了。

我都是剛剛入門,邊學邊玩~~

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊