[操作疑難] 求訊號強,速度快AP,無須功能。

將會淘隻J19000機仔裝pfSense作為firewall同NAT,需要加返隻AP俾屋企人用Wi-Fi。
屋企樓層矮,牆多又厚。需要signal好少少。有埋AC同MU MIMO最好。

LAN port直頭唔需要用,齋做AP。

請問最平邊款AP合用?

先多謝各位師兄師姐指教!

ubnt unifi uap-ac-lr

ubnt unifi uap-ac-lr
pchai 發表於 2016-10-15 14:28

Thank you! 呢部,好商場級喎。

Thank you! 呢部,好商場級喎。
ntony 發表於 2016-10-15 14:57

amazon uk 賣緊£83.58, 計埋中轉費運都係1千港紙落樓, 已包POE injector, 痴上牆or釘係天花釘都得
性價比高
內置long range技術,低功率但傳送流暢,就算得50% signal都唔會load空氣

amazon uk 賣緊£83.58, 計埋中轉費運都係1千港紙落樓, 已包POE injector, 痴上牆or釘係天花釘都得
性價 ...
pchai 發表於 2016-10-15 15:16

好吸引!

深圳代理淘的價格
同Amazon差下多

$4xx wave2 穿牆皇  T 牌 WDR8500 ...

岩岩淘左隻r6220($229)黎做ap,效果唔錯,但冇wifi mixed 功能,2.4ghz同5ghz 唔可以同一個名

幾錢buget 先?

回覆 8# beeno2211

d人話r6220 wifi較弱,另外2.4ghz同5ghz 唔可以同一個名?人手set都唔得
我之前用過netgear都唔覺有呢個問題
但就算2.4ghz同5ghz同一個名都唔代表client識自己揀5g來連?

淘的話不如考慮ex6200,話晒都係broadcom chip同號稱700mW wifi功率但價錢唔比r6220貴好多
雖然呢隻係range extender,但之前玩過下有ap mode可以當ap用

樓主又要平又要穿多+厚牆又要mu mimo,好似都幾有難度