用緊hkbn光纖完約,是不是轉用smt光纖不需要再拉線?

重有兩日完約,見hkbn上網續約似無得減成$148 100m +mytvs ,見smt 500m +mytvs都是138蚊,重平過hkbn ,想知是不是用返同一光纖,個hkbn modem是不是重用還是都要退返去hkbn, smt個modem同hkbn modem有沒有分別??

我由bn轉smt就用返bn光纖就得
Bn modem要還,smt會有自己嘅modem

C-Leung 發表於 2016-10-19 00:24

正常係要重新拉過D線嘅

重有兩日完約,見hkbn上網續約似無得減成$148 100m +mytvs ,見smt 500m +mytvs都是138蚊,重平過hkbn ,想知 ...
leewe 發表於 2016-10-19 00:21

樓主做乜唔打去SmarTone問清楚呢?

24 小 時 銷 售 熱 線 :    2281 8888

24 小 時 服 務 熱 線 :    2880 2688

C-Leung 發表於 2016-10-19 00:24

正常黎講任何一間寬頻公司都只會用自己拉既線,唔會用其他公司舊線,所以其實係個安裝師傅貪方便。

正常黎講任何一間寬頻公司都只會用自己拉既線,唔會用其他公司舊線,所以其實係個安裝師傅貪方便。 ...
EOS5 發表於 2016-10-19 01:30

比你係師傅都唔會搵自己黎煩啦
我見bn轉smt條cat5e係用番條舊線
fiber就唔知啦

基本上可以用返

其實再拉過都煩啦,如果本身已經係明線,又拉多條,貪好玩咩。。我覺得唔洗再拉就不論用家同師傅都方便

基本上可以用返

其實再拉過都煩啦,如果本身已經係明線,又拉多條,貪好玩咩。。我覺得唔洗再拉就不論用家 ...
Roy仔 發表於 2016-10-24 13:53

因為條線上面有公司名,屋外果part唔同公司唔可亂用,如發現可以比對家要求拆除重拉
唔想換線就自己買箱無公司名既cat5e自己拉定,以後轉公司,只要你授權,任何一間isp都可以用你自已買果條無公司名既線

因為條線上面有公司名,屋外果part唔同公司唔可亂用,如發現可以比對家要求拆除重拉
唔想換線就自己 ...
minibanana 發表於 2016-10-24 19:32

原來cat5e會咁樣。。不過光纖就應該唔洗