岩岩裝修完,寬頻位問題

我新屋最近裝修完,師父幫我整左三個上網位
房一個
廳兩個

電視牆位

房位

原本現有既位

我想問約上網公司師父裝寬頻會唔會幫我裝晒三個位?
如果唔會咁點整到三個位都用到?

Thx

1)唔會,唔係工作範疇
2)你問返裝修師傅

睇個寬頻師傅肯唔肯
茶錢唔少得

房一個
廳兩個

我想問約上網公司師父裝寬頻會唔會幫我裝晒三個 ...
ShinG_hIn 發表於 2016-10-19 08:38

"整左"三個上網位   你既"整左"即系只拉左線定已經有埋panel通埋?

1)拉好哂有埋panel通埋的話....你就搵返另一頭...應該3個都系埋一個地方 網network時裝去果度..跟住router 接哂佢

2)只拉左線未埋panel的話...你到時可以請"c父"幫你...好快既事幾分鐘可以解決.....之後跟1)咁做
當然系額外野黎...錢方面多多少少要比下

3)淘寶買套tester 套裝100左右自己打骰仔埋panel...好易....自己整都得

房一個
廳兩個

我想問約上網公司師父裝寬頻會唔會幫我裝晒三個 ...
ShinG_hIn 發表於 2016-10-19 08:38

你申請左 3 個寬頻咪同你裝囉
否則自己用router 分出去

寬頻師傅應該只會同你入屋個掣位 (你唔可以自己選要出邊個)
我估裝修師傅只係整多左一條由廳去房既線喉位, 你要自己用 router 分返入房

1 ) 寬頻入屋位 (廳)
2 ) 廳到房線喉 (廳)
3 ) 廳到房線喉 (房)

房一個
廳兩個
ShinG_hIn 發表於 2016-10-19 08:38 AM

先決條件:
3個位全有暗喉通?暗喉內已有8芯線?點走線法?

味有個蓋,剩係見到佢塞左d lan線落去

我都唔知係咩狀況

個裝修師傅話寬頻公司會提供個蓋

首先你post的相俾大家研究下

師傅一入門口即醒500,你叫佢點做都會配合!