請問 Comnet voip 電話

PCCW固網太貴.
轉左用Comnet voip網絡電話兩個月了, 使用現有的 家居寬頻+"D-Link ATA 電話盒"搞定,效果非常滿意.

現在想轉到Android電話用zoiper,去旅行時作漫遊之用(撥出+接收).

1)請問如果在zoiper設定voip的戶口後,有人打電話入來... 會唔會 家居電話 同 手提電話 一齊響?
2)Comnet點知駁"打入來的電話"去我屋企定手提? (因為我兩邊都設定左)
3)將來唔用zoiper,Comnet係咪又會自動駁去我屋企?

先謝過.

好似唔可以兩邊同時log in

我就係搞唔清個concept. :(
係咪去旅行前用zoiper設定及接駁一次..回港後 家中ATA電話盒又要設定及接駁一次..

唔係太清楚閣下部ATA電話係要點set。以下係假設。

旅行前設定好Zoiper,測試接駁。登出。
出發前,登出ATA電話。旅行途中,用Zoiper登入。
返港後,Zoiper登出。ATA電話登入。

放心去旅行除了台灣,好多地方都用吾到,因為comnet本身沒有自己的vpn ,當你在外地打出,當地上網公司會發現封包是voip自己停左你的voip輸出

1) 最好預備定VPN, 外地用有機會封 Port 5060
2) 應該唔可以兩邊同時log in, 最簡單turn-off屋企ATA 電話盒, 隔一段時間用Zoiper登入,成功咗先出發
3) 留意comnet太頻密轉換IP會Login 唔到, 所以VPN亦可以減少海外唔同地方上網(唔同IP)Login 唔到嘅問題

頻寬夠嘅話同本地打無分别

Hello喂
drienf3b1 發表於 2016-10-22 08:29

呢個之前有人話好似係大陸鈴聲

放心去旅行除了台灣,好多地方都用吾到,因為comnet本身沒有自己的vpn ,當你在外地打出,當地上網公司會發 ...
leewe 發表於 2016-10-22 00:45

韓國試過無問題
With cmhk data card / airport wifi

韓國 已經改左用hello喂,之前日本北海道,關東,關西都是打得出,講夠一分鐘就 block