呢次真係要換router了,有咩推介

屋企有LG G2,仲有一部舊款LG機,屋企wifi上網成日都覺得慢,於是搵吓咩原因,原來係部N router唔夾LG手機,只可以用倒G而用唔倒N,又試吓***手機同USB wifi N手指,全部都上倒N

睇黎要換router 了,ac router (gigabit)有咩介紹?屋企只有手機係行倒ac,最快都係得433M

屋企有LG G2,仲有一部舊款LG機,屋企wifi上網成日都覺得慢,於是搵吓咩原因,原來係部N router唔夾LG手機,只可 ...
wyhui5124 發表於 2016-11-2 14:07

LGG2應該唔關事 因為我都係LGG2用家 我set n only就行得好正常 上網又快
你另外個部機係咪太舊?換router會唔會都係一樣唔夾

via HKEPC Ionic Reader v1.4.2 - Android

LGG2應該唔關事 因為我都係LGG2用家 我set n only就行得好正常 上網又快
你另外個部機係咪太舊?換 ...
蠢貓 發表於 2016-11-2 16:04

1. 我同老婆都係用 LG G2 D802 (一部4.4, 一部5.0),兩部機一樣都係連得G,而且放到router隔離都係得54M
2. 我部router係Linksys E2000,一轉做N only就只睇倒有訊號(2.4/ 5G都一樣),但連唔倒;但試過部spare router Linksys WRT310N, set N only 部LG G2係連倒冇問題的。
3. 屋企其他機行N都連倒部Linksys E2000,2.4G都可以連倒300M (wifi手指), ***手機可以連倒72M
4. 用部***手機做hotspot,部LG G2連部將***行N係冇問題的,行65M

換 ROUTER 就換 AC ROUTER
不過我反而認為換手機更直接

Linksys e2000又真係有啲舊

via HKEPC Ionic Reader v1.4.2 - Android

換 ROUTER 就換 AC ROUTER
不過我反而認為換手機更直接
chue 發表於 2016-11-2 16:17

"不過我反而認為換手機更直接"
因為唔打機,部手機只係睇吓報紙,睇吓Youtube,收吓whatsapp咁,部機再勁對我都冇咩用,但依家係只隔一度牆已經收到死吓死吓,睇Youtube 480p都會停格

而且試過去商場一收倒ac,即刻上網快到ba ba聲, 咁梗係換router喇

Linksys e2000又真係有啲舊  

蠢貓 發表於 2016-11-2 16:33

部WRT310N咪仲舊,但又行倒N喎

2. 我部router係Linksys E2000,一轉做N only就只睇倒有訊號(2.4/ 5G都一樣),但連唔倒;但試過部spare router Linksys WRT310N, set N only 部LG G2係連倒冇問題的。
wyhui5124 發表於 2016-11-2 16:16

Linksys E2000 轉做 N only 時, Bandwidth 是否 set 左做 "40MB" only? 有冇試過 "20/40"?

我試過舊機 N 行唔到 40, 睇倒訊號連唔到, 轉 20 or 20/40 就 OK 了

不如試吓有無firmware update。

Linksys EA6900