轉手提電話號碼去儲值卡既問題?

宜家我手上兩個電話號碼,分別A同B

A合約到期日2018年4月9日

B合約到期日2016年11月24日

因為B就快到期,想將B號碼轉去A度

請問宜家係咪就咁去第二間公司同sales講話將B轉去儲值卡,

開通日係2016年11月25日就得?同埋張儲值卡一般幾錢?

儲值卡買返黎已經有個剩額定點? 感謝各位

1) 先㨂好想用邊張儲值卡先
2) 去分店同sales講話將number轉去儲值卡
3) 填表,定好生效日期,一定唔喺2016年11月25日,因為2016年11月25日你個number已經失效,都常我會預早舊合約到期日之前2,3個工作天轉台,最好喺星期一至星期四生效,萬一有問題揾CS投訴都容易揾人跟進
4) 比錢,個sales會比張白咭你,生效之後就會有個剩額

生效日部份,我聽個sales講,如果未約滿前轉num去第二間既儲值卡會當你毀約!?

因為約未完你就轉去儲值卡,唔知真唔真...btw感謝解答

電話月費喺預付一個月,
假如你2016年11月23日生效, 11月23日-11月25日嘅舊台月費你己經俾咗,所以毀約舊台都唔會追你
但如果你㨂2016年11月25日生效,有機會俾舊台追你2016年11月25日-12月24日嘅月費
我唔sure交接點(00:00am)舊台唔會取巧到計埋生效日嗰一秒半秒當提供服務,但我會唔搏,廢時煩

回覆 4# solexkey

上兩句明,但第三句唔明

我合約到期日11/24,電話月費預付既話,

理應跟據發單日10/24就已經交左最後一個月既數

25號合約已完結,照理11/24應該唔會有下一個月既帳單寄比我?

我亦無理由比11/24-12/24既費用

感謝師兄解答!

理論上在零時零分轉台,但轉台準確時間無人知,如果在11月25日00:05分先轉台生效,舊台11月25日00:00至00:05分仍然為你服務,有機會因此追你一個月月費,我唔肯定,但一定唔想萬一發生時去煩,會豪一兩日電話費俾舊台算數,雖然呢D取巧野,我覺得99%都唔會發生架啦

回覆 6# solexkey

有試過...不過無唔係收1~2日月費

係收過海隧道費,有啲無奈但係十幾蚊當黑衣算= =

所以生效日期要小心,唔好俾機會舊台收任何費用,我最怕萬一發生時煩

回覆 8# solexkey

15/16...唔知點好

24/11前生效<怕毀約罰錢

24/11後生效<怕屈多你一個月錢/乜費物費...

回覆  solexkey

15/16...唔知點好

24/11前生效
鋼練 發表於 2016-11-3 11:49

用緊那一個台?

如果早走﹐合約白紙黑字係點寫?

一般來講﹐你24日係合約最後一天﹐你25日凌晨轉台﹐舊台都唔會收你額外費用的﹐係電訊商的共識。但你選中午時段轉台﹐便會視為一天服務﹐會收取服務費的。