[操作疑難] 用Switch上網

唔用router, 淨用Switch可唔可以同時幾部電腦一齊上網?

唔用router, 淨用Switch可唔可以同時幾部電腦一齊上網?
w28stanley 發表於 2016-11-3 13:29

可以

w28stanley 發表於 2016-11-3 13:29

更正:可以,派到ip就得。

更正:可以,派到ip就得。
buynaka 發表於 2016-11-3 13:56

我認得你,專係派膠,係唔可以,最主要係有routing先可以同時幾部上網,唔理你用家用/商用/自組router, 都係需要先經router, switch係無routing同唔識派ip, isp只會派一粒public ip,唔經router駁switch都係一部機上到網

回覆 4# minibanana

商用broadband,個plan包幾粒public IP咪得。

我認得你,專係派膠,係唔可以,最主要係有routing先可以同時幾部上網,唔理你用家用/商用/自組rout ...
minibanana 發表於 2016-11-3 19:10

膠兄,你有冇錢?有錢同isp講要幾多粒就得。

我認得你,專係派膠,係唔可以,最主要係有routing先可以同時幾部上網,唔理你用家用/商用/自組rout ...
minibanana 發表於 2016-11-3 19:10

3仔可以拿到3個真IP的...

咁公開咁大聲講,一陣拿唔到就真心膠了。。。

我試過用和仔,拎到2粒IP,嘗試唔用router,我真係可以兩部機同時上網,再多一部就唔得,因為拎唔到IP

膠兄,你有冇錢?有錢同isp講要幾多粒就得。
buynaka 發表於 2016-11-3 22:09

咁米即係派緊膠囉