[操作疑難] Asus N56U 轉 AC58U 穿牆能力

部N56U只可以放係房角位置, 廳收得好差, 甚至無signal... ...

如果轉AC58U, 見佢有4條天線, 個穿牆能力會唔會大幅提升?

請比D意見.  Thanks~~~

我都係modem駁56U喺房,買咗部TP-Link Archer C2 拉條lan線放廳
二百零蚊平平地夠用,又可以當switch用駁tv, ps4, HiFi
聽嚴浩講,wifi signal太强對人體有影響,所以裝多個wifi router個仲好

Ac58u wifi癈過 n56u
同埋Ac58u冇得賣啦,
得ac56s , 粒u會癈左

之前ac68u同r7000 減左價, 你可以睇埋呢兩部

via HKEPC Reader for Android

試下放到隻router最高, 睇下收唔收到

唔好諗換router會解決到cover唔到既位,改變router擺位同加ap啦

Ac58u wifi癈過 n56u
同埋Ac58u冇得賣啦,
得ac56s , 粒u會癈左

之前ac68u同r7000 減左價, 你可以睇埋呢 ...
mingming123 發表於 2016-11-4 12:49

早幾日先好多師兄話 ac58u $600 有找好抵用, 咁快斷市了? 仲諗住捱多陣換佢

我都係modem駁56U喺房,買咗部TP-Link Archer C2 拉條lan線放廳
二百零蚊平平地夠用,又可以當switch用駁tv ...
alexyiu 發表於 2016-11-4 12:35

WIFI 電磁波信號太強? 你知道就算商用ROUTER 都比唔上手機4G信號的1/10 架可?
仲有電台同電視台信號, 係萬級
可見光其實係同WIFI相同類型的電磁輻射
不過AP最好最好都係唔好貼近自己30CM

買多隻AP 做中轉會好過換一隻, AC58U唔會好過56U好多,你要換就換R7000
R7000 依家賣9百蚊左右ja, 仲可以刷asus router merlin fw, 再改大返個發射功率
我就係56換R7000,改埋FW(刷做ASUS ), 5G由1格變3格(4格MAX)

回復 6 #勁爆小朋友

我d資訊冇update太耐, 應該有得賣

回復 6 #勁爆小朋友

好明顯搞錯model
可能樓上睇錯ac56u?

回復 9 #C-Leung

我d資訊係一年前, 唔洗理我