[開箱] @Update 2 #淘佬馬云牌 #ClearOS #i5 4200U+2 intel LAN

[警告]
#1 如果你打算參考本帖購買主機, 請務必看清楚本警告
#2 淘佬為高風險玩意, 請務著必死心態
#3 除非你知道你自己在做什麼, 否則你還是用正正路路在香港買

@))& HKD (*含運費)

配置:
Intel® Core™ i5-4200U Processor  (3M Cache, up to 2.60 GHz)
DDR3 8GB Ram
64GB SSD
Intel Dual LAN
300Mbps Wi-Fi (N)

# 2016.11.04 插曲
購買前要求(屈佢) 跟三腳(英式)電源線
不過到貨後, 電源線真的差得不能直視
嚴重接觸不良, 第一次無電到, 第二次著到但碰下就熄左機
第三次, 跑 LinX 出煙

放工買左條合規格, 30HKD (so far so good)

Network Map (簡化版, 有D無加上去)

LinX Full load 最高溫度約 70度以內, 室溫 25度左右
~40GFlops

Speedtest U:940+ D:940+
Test by 5960X

pfsense

Update2: 20161106 更新

pfsense 太難, 我做唔到我自訂義封包過濾
朋友介紹下, 換左 ClearOS, HKEPC 都有人討論過
All in one server,以 APP 形式提供 NAT, DHCP, Port Forwarding 等功能
借左我FD個 私人Game Server,試 packet 過濾

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

淘寶+二手+無牌子+組機=相對高危

要6個COM port嚟做乜?

要6個COM port嚟做乜?
leonhartx 發表於 2016-11-4 15:43

我係要Dual Lan

淘寶+二手+無牌子+組機=相對高危
chrono213 發表於 2016-11-4 15:41

肯定條線問題, 其他我試過 so far so good... 收工去買條,唔知普通電腦店有無

肯定條線問題, 其他我試過 so far so good... 收工去買條,唔知普通電腦店有無 ...
冰水半糖 發表於 2016-11-4 15:47

系線電源線出煙定部機出煙?
有D線睇上去似電腦用電源線,其實系外置3.5吋硬盤電源線

系線電源線出煙定部機出煙?
有D線睇上去似電腦用電源線,其實系外置3.5吋硬盤電源線 ...
chrono213 發表於 2016-11-4 15:56

電源線...

請問打唔打到無雙?街霸個啲

請問打唔打到無雙?街霸個啲
bbsunny 發表於 2016-11-4 16:25

GPU用內置HD 4400應該唔系好得
我用3570K ,GPU用內置HD 4600,街霸4要關左背景先可以勉強玩
要打機唔好買呢類細機,顯卡難升級

GPU用內置HD 4400應該唔系好得
我用3570K ,GPU用內置HD 4600,街霸4要關左背景先可以勉強玩
要打機唔 ...
chrono213 發表於 2016-11-4 16:32

有冇搵到啲細機又打到機
用緊華碩VIVO,完全唔想買大機