防火牆前設wifi

總公司在我們分店internet裝咗個防火牆,即係pccw比一個ip接落firewall再經router接落pc限制上網位址。而我地同事之間好多相片要用手機交收,想在防火場前設wifi router供手機wifi無限制上網使用,我地試過直接用wifi router連接pccw盒仔與防火場之間,但wifi過唔到data。

請問ching我們要買什麼類型wifi router同如何設定才能達到目的?謝謝

如果是工作需要,你應該同公司講。
你公司落得防火牆就是想防止一些不想東西通過才加。

如果只是以一家分店(我估不是太大規模),應該不會用完firewall再經router,通常是firewall同時做Router,再連到Switch。

如果是工作需要,你應該同公司講。
你公司落得防火牆就是想防止一些不想東西通過才加。

如果只是以一家分 ...
cct241292 發表於 2016-11-8 01:09

ching,我只係想搵人幫手解決問題,幫唔到手嘅答案你回覆嚟都無意思

#2 為你好姐
亂咁改公司個network setting 小則收warning letter, 大則炒魷
間公司你有份就直接搵IT support / vender

純互send 就咁買隻wifi router 唔駁wan, 大家部手機裝番個ES file explorer 鐘意點send 都得啦
不過如果有人用iPhone  就做唔到

pc 上到網嗎?可以裝SW嗎?
如可, 買隻類似小米wifi(usb 個款) 用pc 做駁橋經小米wifi 出街。

落咗firewall限上網網址,就算喺電腦share wifi出來都冇用
落咗firewall就乜都log晒,喺前面加router唔係唔得但都逃唔過法眼…

ching,我只係想搵人幫手解決問題,幫唔到手嘅答案你回覆嚟都無意思 ...
wwxx01 發表於 2016-11-8 05:48

嘩,咁Q大支嘢! 係我就唔答佢啦

正常係一條線一設備,放棄吧。

ching,我只係想搵人幫手解決問題,幫唔到手嘅答案你回覆嚟都無意思 ...

咁我一定幫到你!

比公司名同員工id,一定掂!

又要做啲唔記得光既野,又要求人幫,又咁冇禮貌,極品。