[操作疑難] 請推薦實惠的ROUTER,只用來電腦上網和最多三人使用手機

剛續了網上行300M的PLAN,但發現在電腦上下傳都只有8XM
打上台問,才知是ROUTER問題,直連先有23XM
(現在用的是TL-WR845N)

請推薦一款能在電腦用盡300M頻寬的ROUTER,電腦用來上網睇波打機下片子和最多三人同時使用WIFI看手機
請問有500塊以下的推薦嗎?
謝謝

300M唔駛買咁貴啦, 平平地二,三百買隻giga router就可以, 留意番係giga就okay

長遠計買隻ac1200 giga router就得

TP-Link Archer C7可以諗諗佢,想訊號強啲就ASUS RT-AC55UHP
唔需要考慮任何N制式嘅router,因為實chur唔盡300Mbps

TP-Link Archer C7可以諗諗佢,想訊號強啲就ASUS RT-AC55UHP
唔需要考慮任何N制式嘅router,因為實chur唔盡 ...
kachungho 發表於 2016-11-10 21:39

ac55uhp得個樣,訊號無強到!拎過一隻sample返黎測試後已經知佢無market
性價最高係tenda ac9 $350, ac15$550

長遠計買隻MU-MIMO Router比較好,可以考慮ASUS RT-AC58U

長遠計買隻MU-MIMO Router比較好,可以考慮ASUS RT-AC58U
siusiupin 發表於 2016-11-11 12:23

電子野年年出新, 邊諗得咁長遠
依家引領市場既裝置係手機, 3*同蘋果一日唔支持呢項科技, 都唔會有普及既一日

$450的TP-link C5 V2,
有用手機做設定的apps

回復 5 #minibanana

竟然係咁
但之前明明聽epc師兄講55uhp信號好強架

回復 minibanana

竟然係咁
但之前明明聽epc師兄講55uhp信號好強架
C-Leung 發表於 2016-11-12 10:32

強條鐵,asus自己做過測試都係一般,理論高dbi天線係空曠範圍射得遠d, 但轉彎能力弱左
而且呢隻設計根本唔太適合香港地方細,9曲13彎既環境,變相訊號反而更差

訊號強唔強,最主要睇功率,唔係睇條天線