[操作疑難] dd-wrt router攞唔到ip

有個朋友用緊網上爬100M
flash咗dd-wrt佢就一直攞唔到wan ip
之前用原廠firmware又攞到 確認係用DHCP方式
不過佢話router有啲唔穩定所以flash咗ddwrt試下
點知宜家上唔到網

pccw好極少會提供100m光纖plan行dhcp,公屋200m起,私樓300m起
你肯定唔係pppoe?

咩型號?

pccw好極少會提供100m光纖plan行dhcp,公屋200m起,私樓300m起
你肯定唔係pppoe?
minibanana 發表於 2016-11-11 00:58

唔該ching
之前用緊原廠Firmware係選擇用Dynamic IP方式連接 係可以正常使用
應該唔係PPPOE

via HKEPC Ionic Reader v1.4.2 - Android

回覆 3# NeTZoO

TP-link wr941ndv3
Flash咗ddwrt個mac address係咪會唔同咗?

回覆  NeTZoO

TP-link wr941ndv3
Flash咗ddwrt個mac address係咪會唔同咗?
蠢貓 發表於 2016-11-11 08:15

tp link 1043nd v1 HW ver1.8 之後出既HW ver都係咁!
當時解決方法係 flash 一個德版原廠firmware,之黎再flash ddwrt ,個wan就會有番反應

上網揾下有無相關941既case

唔該ching
之前用緊原廠Firmware係選擇用Dynamic IP方式連接 係可以正常使用
應該唔係PPPOE

via  ...
蠢貓 發表於 2016-11-11 08:14

如果係咁, 會否modem插左去router lan位, 或者插左某d裝置去modem搶走左粒ip, 佢係派一粒比你咋喎

tp link 1043nd v1 HW ver1.8 之後出既HW ver都係咁!
當時解決方法係 flash 一個德版原廠firmware,之黎 ...
NeTZoO 發表於 2016-11-11 09:30

唔該ching
要去到德版firmware先得
網上冇乜941嘅case出現呢個問題

via HKEPC Ionic Reader v1.4.2 - Android

唔該ching
要去到德版firmware先得  
網上冇乜941嘅case出現呢個問題

via HKEPC Ionic Read ...
蠢貓 發表於 2016-11-11 15:37

1043nd FLASH完一次德版,之後轉乜(原廠/ddwrt)個wan都無問題,941 就唔知了~

有個朋友用緊網上爬100M
flash咗dd-wrt佢就一直攞唔到wan ip
之前用原廠firmware又攞到 確認係用DHCP方式
...
蠢貓 發表於 2016-11-11 00:20

我都試過唔得, 所以我轉番 原廠 firmware 就算, 可能係 dd-wrt bug