[操作疑難] router穿牆

想買個穿牆router,其實要注意天線數定天線功率?腦場sales話天線數,請指教。
sales介紹左隻Netgear R7800俾我。
我情況是村屋700尺,有2面牆要過,牆身有個門咁大的洞(即走廊),但在房中同router成對角。牆有2個人身體厚度。
請介紹giga router,我會用smartone 1000m寬頻,不追求速度,但要接收好好,收唔到唔洗講速度。會有10幾樣東西用wifi。手機樂視2,手提電腦thinkpad X1carbon,我諗應該用唔到雙頻吧?

common sense都知power唔夠點穿牆呀?tvb發射站都係大功率先傳到咁遠,難道整大支天線唔使高功率?
放射性物質可以穿牆都係因為power大,家用router有功率限制,唔可以過大,否則幅射危害身體
700尺加ap啦

謝謝師兄,其實我唔識玩ap,可指教一下嗎?

回覆 1# rexhome2

擺位更重要!放係走廊或屋的中間位!

回覆  rexhome2

擺位更重要!放係走廊或屋的中間位!
chpyeung 發表於 2016-11-13 23:27

那電腦要改用wifi卡,拉線會比較遠和不好看

唔拉線就power plug

skywolf08 發表於 2016-11-14 00:01

home plug有介紹嗎?
咁router買部3天線大支野有beam forming, mu mimo就得啦?還要留意其他技術嗎?咩牌子好?而家第間屋用緊totolink得閒lag下咁,lan wifi都係,大陸牌真係大檸樂

home plug有介紹嗎?
咁router買部3天線大支野有beam forming, mu mimo就得啦?還要留意其他技術嗎?咩牌 ...
rexhome2 發表於 2016-11-14 01:10

ASUS 唔錯

skywolf08 發表於 2016-11-14 00:01

唔推薦homeplugs同repeater, 質素無保證,除非逼不得已

我有個村屋 fd 係用吸頂 ap,佢住兩層 ap 放樓上嗰層,全屋最差四格收到三格。。。