村屋裝IP CAM一問

我住村屋 打算裝6支IP CAM 村屋係行PCCW 100M 想問下100M行6支IP CAM夠唔夠希望有師兄幫忙解答

Goodest question!

100M 行 100支 都夠!
同時
100M 行 1支 都唔夠!

即係點唔明希望指點

即係點唔明希望指點
MARK 發表於 2016-11-15 02:19

得 $1000 想 6 個人食餐飯夠唔夠?
你會點答?

30Mbps upload, 如果你用2Mbps/720P一隻cam都夠嘅。

我住村屋 打算裝6支IP CAM 村屋係行PCCW 100M 想問下100M行6支IP CAM夠唔夠希望有師兄幫忙解答 ...
MARK 發表於 2016-11-15 02:03

夠唔夠,睇你點去定義。
依家我用100M (Local Network)駁住兩部DVR,每部DVR駁16支 Cam。
都仲叫做有畫面睇嘅。

一支cam串流手機睇幾十K/S, 高清串流電腦720p都係百幾k至mb幾,視乎畫質
isp mbps除返8,睇upload唔係download, 一般isp講既係dl速度

如果係街外睇嘅,就睇broadband upload有幾多m,同ipcam streaming bitrate

簡單來講,upload 30m,同時remote睇10支2m bitrate嘅ipcam都唔成問題

而且ipcam會有main stream(錄影+live)同substream(live),e.g.後者set 512k bitrate一般街外睇都夠做啦

個人720p ipcam set 2m bitrate都夠
1080p的話4-6m都好清喇掛…

如果係街外睇嘅,就睇broadband upload有幾多m,同ipcam streaming bitrate

簡單來講,upload 30m,同時re ...
C-Leung 發表於 2016-11-15 10:36

其實仲有一個好重要因素﹐便是用家會唔會在街外﹐同一時間一齊睇多支cam。

如果同一時間只係會睇1-2支cam﹐ISP的upload唔夠高都唔係問題。因為同一時間只係有1-2支cam要不停upload data(畫面)出街。

另外﹐不同廠都會對畫面可以調校/壓縮的﹐例如你用手機睇﹐比你720/1080 又點﹐手機mon真係睇到分別? 360-480 已經足夠你在手機睇畫面﹐這方面又可慳了頻寬。

回復 9 #peter_chan

係,所以我一開始都講 如果係街外睇
至於你後半段,其實即係substream