如何證明 VPN 係 secure?

set 好左個vpn, 打算身在外國嘅時候都可以安心用online banking,
但連好個VPN 後 (IKEV2), 去網站check 自己IP 都仲係原本個IP,
請問有方法可以測試網路封包已經經由VPN 加密傳送?

Thanks!

traceroute

去網站check 自己IP 都仲係原本個IP

platinum 發表於 2016-11-17 13:29

咁即喺VPN唔work, default route 唔喺經VPN server 出街

set 好左個vpn, 打算身在外國嘅時候都可以安心用online banking,
但連好個VPN 後 (IKEV2), 去網站check 自 ...

即係無用緊 vpn

你可能 set 錯左野

想請教如何SET VPN連bank個website全程行VPN?

但連好個VPN 後 (IKEV2), 去網站check 自 ...

想請教如何SET VPN連bank個website全程行VPN?
tgo 發表於 2016-11-17 15:48

自己ser vpn server 係無可能做到,你 vpn server 連去 bank 個段都係公海啦
除非銀行俾個 vpn account 你,咁就可以全程得勒

相信你係由一開始已經連唔到VPN,唔係去到 online banking 先至連唔到。

IKEv2的話,最大可能係冇響server set返tunnel subnet=0.0.0.0/0

可能著左 split tunnel

呢個道理我當然明白啦,所以我就係想問下樓主有乜新技術,辦法可以set到全程VPN直達bank個web                        囉,如果唔係根本就係自欺欺人

自己ser vpn server 係無可能做到,你 vpn server 連去 bank 個段都係公海啦
除非銀行俾個 vpn account  ...
Comeon 發表於 2016-11-17 15:58