[操作疑難] 求教家居入牆網線走法

朋友新居裝修入伙,叫裝修師傅做好晒入裝喉連接大廳同兩間房。
不過師傅唔識做LAN面板所以朋友要自己整。
面板安排︰
大廳︰一個兩頭面板,直駁router LAN port
房A︰一個一頭面板,連接大廳面板其中一個頭
房B︰一個一頭面板,連接大廳面板其中一個頭

想請問一下夾線同面板選擇方面有咩要求??係唔係全部straight through就OK?

好簡單﹐你先搵出寬頻的入屋位﹐同埋modem﹐router擺放位置。

如果入屋位及modem/router都係同位﹐這便簡單﹐由此位去散LAN去你想有線的地方。一條線去一個位。(TV 位最好有2條線)

如果入屋位去modem/router係有唔同位﹐便考慮2個位之間你係想點拉線﹐這一點會比較複雜。例如入屋位跟modem/GPON機﹐之後一條LAN去你放router的位置﹐再由Router位散LAN線去不同位。

至於面版方面﹐自己數下你一共幾多條線﹐自己去搵適當面版。唔怕樣衰﹐可以直接打骰仔便算﹐甚至打水晶頭直插電腦。

你講到裝修乜都唔識﹐最好你自己買線﹐唔好買雜牌子。睇住裝修同你拉線﹐最怕裝修用電話線方式手拖手去一個位接一個位﹐到時都唔知點收科。

朋友新居裝修入伙,叫裝修師傅做好晒入裝喉連接大廳同兩間房。
不過師傅唔識做LAN面板所以朋友要自己整。
...
pkming 發表於 2016-11-19 09:56

我建議每間房2條LAN, 我係咁諗, 壞左條仲有條頂住先

我入屋條線同ROUTER同一位置,
我三間房各出二條到大廳放ROUTER的位置, 打水晶頭直入ROUTER, 房面板一個兩口(可以選擇打骰仔或者水晶頭), 我選擇水晶頭直入電腦

因為WIFI 入唔到房, 訊號差, 好在入左兩條線, 最後一條入電腦, 一條入AP 出WIFI
而家可能諗埋駛唔駛一條俾房TV用

我係買線俾師父, 自己駁線同埋檢查

我三間房各出二條到 ...
eric_leung 發表於 2016-11-19 11:28

如果講怕壞線便要拉多條﹐似乎又唔多值。

原則上﹐你拉完打好頭﹐應該會用tester試埋﹐所以條線有問題當時已經知﹐可以想方法補救﹐例如成條線抽出並且帶埋條新線入喉換線。

至於TV位最好2條﹐同NOW TV 機頂盒有關﹐拉定無死的。同一時間TV/hifi..... 有獨立一條LAN﹐Now TV 又有獨立1條LAN。

但去到房﹐除非預左會駁好多設備﹐需求較高想用2條LAN分流。否則用switch或Router(同時做埋AP) 分線﹐已經足夠家居使用。

如果講怕壞線便要拉多條﹐似乎又唔多值。

原則上﹐你拉完打好頭﹐應該會用tester試埋﹐所以條線有 ...
peter_chan 發表於 2016-11-19 11:53

無呀, 因為當時有線係度, 無考慮值唔值呢個問題,
所以照拉兩條, 同埋自己未試過成條線拉出黎換, 所以咪壞左有條備用頂上

不夠正常情況下係咪好難之壞? 而家我都住左十年, 沒事
WIFI 就無預計到入唔到房, 所以用左第二條落AP度, 用先開個AP

無呀, 因為當時有線係度, 無考慮值唔值呢個問題,
所以照拉兩條, 同埋自己未試過成條線拉出黎換, 所以咪 ...
eric_leung 發表於 2016-11-19 12:14

除非拉線時令條線有損傷﹐或是你極唔好彩條線本身有內傷﹐否則穿完線之後根本唔會再郁到條線﹐根本唔會出問題。
除非你係行明線﹐有小動物咬線啦。

試想一下﹐一條條的銅線﹐唔會無情情自己斷的﹐唔斷便不會壞。如果線材本身係會無情情壞﹐你不如擔心家中所有電線好過。

一般的問題只有你的頭/骰打得唔好﹐番打番夾便可。

總之﹐線材要好。
去買大牌子的正貨﹐國內TB回來可免則免。一來所需時間都係成本之一﹐二來都唔知那些是什麼貨式是否正貨。

除非拉線時令條線有損傷﹐或是你極唔好彩條線本身有內傷﹐否則穿完線之後根本唔會再郁到條線﹐根本 ...
peter_chan 發表於 2016-11-19 12:27

明白晒, THANKS

面板個頭有冇分Cat5e或者Cat6 個D?   我唔知點解攪極都係有一半蕊過唔到tester

我三間房各出二條到 ...
eric_leung 發表於 2016-11-19 11:28

師兄可以share你果個睇下嗎?因為我覺得好肉酸,想打過

師兄可以share你果個睇下嗎?因為我覺得好肉酸,想打過
tszyan29 發表於 2016-11-22 16:28

影唔到LU, 個電視櫃訂造遮晒, 不過都係有呢抽線(我都係預長左)係電視櫃後面
出線位我有落面板遮醜, 多餘長左的部份, 個櫃桶做淺少少俾佢收埋個度
一大堆線收埋同一地方我唔理佢LU

我就係多左個面板, 師父整上去的, 好似係一塊膠片咁上鏍絲, 有個洞出個抽線出黎

你覺得邊度唔好睇???