[操作疑難] A2004NS改MAC address問題

上個星期由iptime轉番做totolink升左上9.95
改MAC address之後WAN IP果欄空白左
更新左幾分鐘都係咁攞唔到新IP
用番之前上到網個MAC address先攞到IP
想問有咩方法解決?

更新左幾分鐘都係咁攞唔到 ...
夢魔。路飛 發表於 2016-11-19 18:17

iCable?

更新左幾分鐘都係咁攞唔到 ...
夢魔。路飛 發表於 2016-11-19 18:17

可能係你未 release 舊 Mac 的 dhcp lease, 令到新 Mac 攞唔到 ip.
你試下用舊 Mac connect 咗攞到 IP address 後, 先click wan page 的 disconnect button, 才轉 mac

回覆 2# mdws2002

sorry係HKBN

回覆 3# chpyeung
舊MAC係未E家上到網既MAC?
我試左disconnect先再轉新MAC
都係5秒一次更新但WAN IP都係空白

回覆  chpyeung
舊MAC係未E家上到網既MAC?
我試左disconnect先再轉新MAC
都係5秒一次更新但WAN IP都係空白 ...
夢魔。路飛 發表於 2016-11-19 18:34

係!

咁如果用電腦直接hkbn 唔經 router 攞唔攞到 IP address?

回覆 6# chpyeung

唔得
每次轉直插or經router都要用release/renew個方法

唔得
每次轉直插or經router都要用release/renew個方法
夢魔。路飛 發表於 2016-11-19 18:53

正常! hkbn 應該係限制咗個 port 可以派的 IP address, 舊的未 release, 新的唔派。

其實你想轉 mac 有何用?

回覆 8# chpyeung

係MEGA下載動畫,下載夠5GB要等幾個鐘
上星期仲用到改mac個方法,但係今日唔知點解用唔到

係MEGA下載動畫,下載夠5GB要等幾個鐘
上星期仲用到改mac個方法,但係今日唔知點解用唔到: ...
夢魔。路飛 發表於 2016-11-19 19:11

我諗 hkbn 派得太多 IP address 俾你, 到咗頂唔再派!