村屋龜速想裝cam

村屋區網速只有8M DOWN, < 1M UP
如果想裝8隻2 MP IPCAM網上睇,會唔會勁慢?
唔知用4G sim行唔行得通?

關鍵係你在街外睇的畫質,同埋同一時間會唔會多支一齊睇。

單純經手機睇,問題不大,因為手機唔會用高畫質高解像。

咁講放心了,多數會用手機睇, thx

關鍵係你在街外睇的畫質,同埋同一時間會唔會多支一齊睇。

單純經手機睇,問題不大,因為手機唔會用高畫質 ...
peter_chan 發表於 2016-11-26 11:55

點解唔會? 你估仲係上一代只可用 CIF  睇咩...
而家手機app可以選擇睇 main stream 或 sub stream.

upload慢只係迫住睇sub stream
但唔代表唔可以/唔會睇main stream

點解唔會? 你估仲係上一代只可用 CIF  睇咩...
而家手機app可以選擇睇 main stream 或 sub stream.

u ...
3K 發表於 2016-11-26 12:28

如過substream用手機睇會唔會睇到車牌?
不過慢都冇計,局住比PBBW屈...

如果你睇CAM,屋企無人上網,1M 2支cam 夠哂啦~

另外一係裝cam dvr,你用手機睇隻dvr 會壓縮先~

會裝埋nvr錄影
壓縮先咁咪會唔會延遲?

如過substream用手機睇會唔會睇到車牌?
不過慢都冇計,局住比PBBW屈...
hayowazzup 發表於 2016-11-26 12:44

你呢樣好難定義....個車牌占畫面幾多%先
不過adsl真係唔好期望太高....

如果你睇CAM,屋企無人上網,1M 2支cam 夠哂啦~

另外一係裝cam dvr,你用手機睇隻dvr 會壓縮先~ ...
NeTZoO 發表於 2016-11-26 13:05

仲用模擬DVR 咁out?
ip cam 本身內置H.264 編碼

仲用模擬DVR 咁out?
ip cam 本身內置H.264 編碼
3K 發表於 2016-11-26 13:29

點解用DVR 就係模擬?