想分享自己屋企wifi比人用,但又唔想比人知IP,有冇方法?

想分享自己屋企wifi比人用,但又唔想比人知IP,有冇方法?

guest wifi ap +vpn ?

冇.....

AP traffic 用tor出

#1) 去整個 hide IP vpn (方法可 Google 找到)
#2)新開 subnet 比guest 用
#3)Policy routing guest subnet 去 vpn 出街

咁就可以唔比人知你條寬頻線個 IP 了,因為如果唔係咁,你 Wi-Fi device 連出街,係會見到由你屋企條寬頻的 IP 。。。

你個 router ip 都是假bor
e.g 192.168.1.*

加多隻wifi router俾人用,即係route上route

加多隻wifi router俾人用,即係route上route
wyhui5124 發表於 2016-11-27 10:52

去  whatismyip.com 會唔會睇得番你粒真ip?

去  whatismyip.com 會唔會睇得番你粒真ip?
peter_chan 發表於 2016-11-27 11:47

會,因為無論過幾多個router最後都會用同一個真IP出街。仲有如果有人做犯法嘢,警察一定追到你個IP,到時你就煩!

會,因為無論過幾多個router最後都會用同一個真IP出街。仲有如果有人做犯法嘢,警察一定追到你個IP,到時 ...
ckshum 發表於 2016-11-27 12:31

即係樓主唔洗想方法囉。