[操作疑難] Wi-Fi太多裝置連接會上唔到網

前排換左TP-LINK TL-WR941HP, 但發現有時候會因為太多裝置連左wifi會搞到上唔到網,

最多連接數既時候會係2部Laptop, 4部電話, 2部平板, 同1部電視,

試過上網search話可能關DHCP事,  但睇完都唔知應該要set乜野,

因為DHCP入面個Start IP Address到End IP Address已經係從.100到.199, 亦都冇開MAC Filtering,

咁想請問如果我改Address Lease Time從120分鐘到1440分鐘再改細End IP Address會唔會有用 ?

請指教, Thank you

我改咗做60分鐘 咁樣比較好
但係如果所有機同時連上嘅話會唔會係Cpu唔夠力

via HKEPC Ionic Reader v1.4.2 - Android

via HKEPC Ionic Re ...
蠢貓 發表於 2016-11-27 09:06

唔該師兄...

如果無其他外人撞左入你個 network , 呢個 ip range 無可能唔夠
個 lease time 亦唔需要 set 咁短

我建議你睇下係咪有機用 wifi BT 緊野搞到隻 router handle 唔到咁大量 connections

又或者係咪用緊一條好繁忙既 channel

如果無其他外人撞左入你個 network , 呢個 ip range 無可能唔夠
個 lease time 亦唔需要 set 咁短

我建議 ...
觀星是答案 發表於 2016-11-27 10:24

唔該師兄, 個網絡check過冇其他唔識既MAC address, 都好少BT
但部router剩係行2.4G, 個channel同channel width都係auto,
咁我係咪應該將channel width改做40Mhz ? 同channel又應該用邊一個? Thanks

唔該師兄, 個網絡check過冇其他唔識既MAC address, 都好少BT
但部router剩係行2.4G, 個channel同channel  ...
PhantomCY 發表於 2016-11-27 10:33

Auto channel width 應該唔會係 20 , 不過都可以試下手動 set 死 40

Android 可以用呢個, 用手機 check 到邊 d channel 好繁忙
https://play.google.com/store/ap ... alyzer&hl=zh_TW

check system log

Auto channel width 應該唔會係 20 , 不過都可以試下手動 set 死 40

Android 可以用呢個, 用手機 check  ...
觀星是答案 發表於 2016-11-27 10:36

check system log
drienf3b1 發表於 2016-11-27 10:38

Thanks!

via HKEPC Ionic Re ...
蠢貓 發表於 2016-11-27 09:06

帶機量都好講cpu同ram夠唔夠,佢果部tplink算入門級,cpu廢,ram唔係16就得32, 一般16mb最高載機量10部左右

前排換左TP-LINK TL-WR941HP, 但發現有時候會因為太多裝置連左wifi會搞到上唔到網,

最多連接數既時候會係2 ...
PhantomCY 發表於 2016-11-27 08:23

原因係WR941HP個WiFi唔多掂,當你個WiFi出事時有線應該仍可以正常上網的

試下升級最新Firmware,仍解決唔到就考慮換第二款WiFi比較穩定的Router