有無ching在廣東有好多香港網站上唔到

有無ching最近呢兩三日,係廣東要訪問一啲香港網喺上唔到呢?呢幾日好似好多香港網頁上唔到,包括我自己屋企,VPN又無反應,到底乜事?
我上恆生銀行個網頁成一分鐘條bar都行唔到一半。

回覆 1# hkwtongme

邊間大陸ISP? 我用電信VPN無問題.

回覆  hkwtongme

邊間大陸ISP? 我用電信vPN無問題.
雯雯 發表於 2016-11-30 19:27

好似係電信,無認真留意,用聯通4G網絡都唔得,另外問完之後發現有ching報告今日上網有問題,可能係某啲區某啲ISP有問題都唔定,聽晚返香港再check check。

有無ching最近呢兩三日,係廣東要訪問一啲香港網喺上唔到呢?呢幾日好似好多香港網頁上唔到,包括我自己屋 ...
hkwtongme 發表於 2016-11-30 17:33

係有時唔得

我22號上大陸,PPTP VPN 用LG G4 睇youtube 完全無問題

睇左4-5個鍾,就唔得了 VPN成功連接,但就load空氣,一斷左VPN就完全正常

大陸中國聯通4G儲值卡

係有時唔得

我22號上大陸,PPTP VPN 用LG G4 睇youtube 完全無問題

睇左4-5個鍾,就 ...
NOSTALE 發表於 2016-11-30 19:58

我情況有啲類似,但要VPN就實係聯通,移動好似block咗VPN,同一部手機我用聯通可以上VPN,但轉移動卡即刻唔得。

SS 沒問題

我情況有啲類似,但要VPN就實係聯通,移動好似block咗VPN,同一部手機我用聯通可以上VPN,但轉移動 ...
hkwtongme 發表於 2016-11-30 20:02

移動唔係全block PPTP VPN,係睇地區的。同一個鎮,都有啲地方得,有啲地方唔得。SSL VPN就多數得。

另外,最緊電信的DNS Server 係有問題

移動唔係全block PPTP VPN,係睇地區的。同一個鎮,都有啲地方得,有啲地方唔得。SSL VPN就多數得。

另 ...
aboutfung 發表於 2016-12-2 09:19

我喺大陸周圍走,但多數都係北上廣深同省會或者上緊位嘅城市,基本上未試過用中國移動網絡可以上到VPN(ssl未試過就唔敢講),不過用佢地自家Wi-Fi蛋就試過喺東莞上到,但同一時間手機就唔得,而聯通就未試過唔得,反正有需要VPN,都係選聯通穩陣啲。

回覆 1# hkwtongme
深圳福田電信,已經一星期多用唔到vpn,昨日忽然可以,今日又全部唔得
更新:剛在樓下單位及附近茶餐廳試可以,但在家就連唔到.用l2tp就久不久斷線.

用聯通4G連VPN上香港網算啦。