三年前買既LEVEL ONE WGR-6013近排超慢

屋企用緊PCCW 500M

部 WGR-6013啱啱買果時都無咩大問題,只係覺得唔係好夠快
跟住前排發覺係房入面收得好差,好慢,有時甚至會斷線,係廳就無問題
好喇,到呢幾日係廳個WIFI都超慢,最慢果時電話上行動版一直LOAD無野睇
頭先用SPEEDTEST測試過,部電腦(直駁MODEM PORT A)下載有近500M
跟住用手機測試個ROUTER WIFI(直駁MODEM PORT B),連1M都無

我想請教下高手們,咁既情況係咪我部ROUTER果頭近?
係咪時候要換一部?THX

P.S. ROUTER一年365日無熄過

既然你都用了3年﹐都值回票價﹐直接換隻新router好過﹐無謂花時間去考究那一方面出問題。

1)reboot
2)放高d 囉
3)factory reset

下下未壞都換,真係好浪費 ...

既然你都用了3年﹐都值回票價﹐直接換隻新router好過﹐無謂花時間去考究那一方面出問題。 ...
peter_chan 發表於 2016-12-1 10:34

我都係咁諗,想問下部舊router係咪唔係行AC

如果換既話有無好介紹,我要求唔高,500樓下有無推介?

1)reboot
2)放高d 囉
3)factory reset

下下未壞都換,真係好浪費 ...
fatdog 發表於 2016-12-1 10:39

1同2都試過,無改善

1同2都試過,無改善
superroy 發表於 2016-12-1 11:00

這些真係半死狀態﹐真係快全死的狀態。

LV1係咪無係香港出ROUTER了?

LV1係咪無係香港出ROUTER了?
tkrojamx 發表於 2016-12-1 13:09

自從 6012 那個時期的firmware真係鑊氣高到爆之後﹐真係市場上無晒新貨﹐唔知係代理問題﹐定係廠方問題。

level 好似都唔錯

level 好似都唔錯
macis 發表於 2016-12-1 15:06

之前行G年代用過一部﹐當時HKBN BB100 都推介(當時只有BB10, 50 &100﹐未有BB200以上的服務)﹐真係好正﹐測試真係食得足80M以上。雖然我都係用緊網上爬

都最少用左3年﹐又係wifi斷下斷下﹐LAN都間中斷下斷下﹐即係夠鐘的表現﹐於是買左部 WBR-6020 回來。(當時大既係 2011年初)

當時剛轉用 PCCW 的VDSL2 的100M Plan(電話線 100/30M)﹐電腦插LAN線無敵﹐但家人經常投訴wifi成日收唔到/斷線﹐可是我PC插LAN﹐真係唔知有問題。
其後﹐XBOX 一直我都係用WIFI﹐但係好少開機玩﹐都發覺wifi真係好唔穩定﹐真係成日斷。

更好笑係xbox插LAN﹐居然係派唔到IP﹐但reboot完router又得﹐不過只係得一次。restart部XBOX﹐插LAN又係取唔到IP的。

結果﹐都係買過隻router好過﹐轉左隻linksys E1200﹐所有問題即刻解決﹐包括wifi不穩。唯獨firmware問題﹐PPPoE 上網只係得6xM的速度﹐直至後期firmware才處理番這個問題。

自此 Level-1的router﹐我真係不再考慮。
這一期多款level-1的router﹐全部都有古怪問題﹐firmware更新過1-2次都無修正過。在這個時期之後﹐可能真係鑊氣太多﹐在香港市場消失。

轉了光纖300M 後﹐換了牙石N56U﹐直到現在仍服役。(直到現在﹐用了2年半多少少)