屋企兩層,想換ROUTER的問題 (更新:1000M要隱定耐用有冇好介紹)

屋企有兩層, 下層用 TPLINK WR841HP 連 modem, 再開 WDS 連去上層的 WR720N. 上層部電腦就用 lan 線連去 WR720N 度. 上下層亦有其他電話/平板會用 Wifi.

最近換寬頻公司, 升左做1000M. 師父話我部 router 太舊, 只會用到100M, 要買新 router.

想問:
1) 如只買一部新的 router, 放下層, 上層用WR841HP 好似而家的裝法, 速度ok 唔ok? 定係要換哂兩部 router 先得?
2) 有冇好介紹? 多數用番 TPLINK.

謝謝!

[edit] 更新問題!
原本想買番 TPLINK, 但爬完文, 好似唔少CHING對TPLINK都有唔係太好的經驗. 諗諗下我都唔知係唔係一樣. 因為之前兩三年前新買時冇咩問題. 但早兩年搬左新屋後, 晚上時不時斷線同打機LAG, 所以估係原本的ISP問題, 所以最近轉左. 轉左一個星期左右, 斷線同LAG有改善, 但仍間中會發生. 所以諗落, 除左ISP問題外, 可能係router 問題.

因此決定轉一轉, 睇下有冇其他牌子啱用.
- 行1000M
- 單位有兩層, 所以希望穿牆力有番咁上下
- 屋企有3個人會用wifi 上網/睇片, 樓上一部電腦會用 wifi 打機. 電腦現在用緊第二部router 連wds.
- 希望隱定和耐用
- budget $1000樓下

1. 如果只換下層的話, 下層都會食到1000M, 而上層唔會食得哂, 如果兩隻換哂上層先會用得多D
2. 等其他師兄解答

1. 如果只換下層的話, 下層都會食到1000M, 而上層唔會食得哂, 如果兩隻換哂上層先會用得多D
2. 等其他師兄 ...
恆商仔 發表於 2016-12-4 20:08

"上層唔會食得哂", 係指上層的 wifi, 定上層的wifi 同用 lan 線連的電腦都係?

"上層唔會食得哂", 係指上層的 wifi, 定上層的wifi 同用 lan 線連的電腦都係? ...
Wakeman 發表於 2016-12-4 20:13

both,
So you need to replace both

最近都由8M轉左1000M,換左個R7000,我兩層都收到,當然未必個個都一定得,建議真係唔得先再加

全屋用一個電錶,用homeplug好過wds

via HKEPC Reader for Android

both,
So you need to replace both
QAFHK 發表於 2016-12-4 20:17

ic, thanks.

最近都由8M轉左1000M,換左個R7000,我兩層都收到,當然未必個個都一定得,建議真係唔得先再加 ...
kk614 發表於 2016-12-4 22:33

應該會買一個試下先。不過樓上的電腦就會慢...

全屋用一個電錶,用homeplug好過wds

via HKEPC Reader for Android
yanchoki 發表於 2016-12-5 09:12

Homeplug 好似都貴。

用WDS, 要2部router.

用Homeplug,  要1部router 加2個homeplug.

Tplink archer c7 好嗎?好似幾啱要求。