一機兩寬頻,如何設定優先使用權 ?

如果屋企申請咗兩間寬頻公司 , eg, HKT + HKBN , 電腦有兩個LAN 同時連接兩間公司的寬頻,如何設定預設先用 HKT 的寬頻服務 ?
另外如果我用 IE / FIREFOX 瀏覽網頁,我要指定用LAN 1 的HKT 寬頻來瀏覽網頁,而用FTP 傳輸檔案就用LAN 2 的HKBN 寬頻,這樣又做得到嗎?

真係咁有需要?

最終:花好多時間金錢,完成一樣冇乜效能嘅事

我用 Draytek 的可以 assign port 或機去唔同 WAN

回覆 1# simon

我用 Draytek 的可以 assign port 或機去唔同 WAN

回覆  simon
tongkai 發表於 9/12/2016 10:01

要買硬件就唔搞囉 .....

真係咁有需要?

最終:花好多時間金錢,完成一樣冇乜效能嘅事
fatdog 發表於 9/12/2016 10:01

其實係想知一機兩寬頻,因為有兩個default gateway,電腦點樣去分用邊間公司個gateway 搵嘢先,或者可唔可以disable 其中一間公司的gateway呢?

學樓上話齋用router 做routing。
唔用Draytek都可以裝隻pfsense 搞。

其實係想知一機兩寬頻,因為有兩個default gateway,電腦點樣去分用邊間公司個gateway 搵嘢先,或者可唔 ...
simon 發表於 2016-12-9 10:15

以我所知﹐Windows本身係唔識自己去分2條線出街的。

而最簡單最有效的處理方法﹐買一隻dual WAN 的router﹐再用入面的設定去指明什麼情況用A線﹐什麼情況用B線。但必須事前做功課去了解是否有此功能提供﹐未必每款router都支援的。

其實你係日常係用2條線﹐並非新舊2條線的交接期想試/玩﹐買一隻dual wan router係更實際。

PS. 如果你使用中的router係有第三方firmware﹐你都可以做下功課﹐睇下做唔做到dual wan router﹐以及控制分配使用那一條WAN的功能。

兩條還可以, 當有五條的話用router 可以開port同 forward 唔同 port 80, 最重要係有 firewall 隔一隔

一般muti wan都有故障轉移同平衡負載
你只不過要條線做backup米故障轉移
你想2條線都同時用,但要某d應用優先使用某條線,咁就用負載平衡再set routing

ps. isp比你果粒ip係wan, 用唔落lan, 我見你將isp當lan用有d問題

一般muti wan都有故障轉移同平衡負載
你只不過要條線做backup米故障轉移
你想2條線都同時用,但要某d應用優 ...
minibanana 發表於 2016-12-9 11:01

一線一機﹐又無network咪無問題囉。

56K 年代﹐以至 ADSL 初期﹐電腦及無線產品都未普及﹐成屋真係只有一部電腦可以上網﹐所以咪modem 直插電腦。

這完全沒有問題﹐只係任何incoming 都會直入電腦﹐風險高。