[操作疑難] 架設VPN問題

想問一下,IPSEC VPN A與IPSEC VPN B之間已建立 IPSec VPN 通道,PC A1可成功存取Server B的檔案,PC A1亦可上一般網站,但不能瀏覽GMAIL或GOOGLE等網站。請問要怎樣才能解決不能瀏覽GMAIL或GOOGLE的問題?

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 1# ioi4me

routing & DNS.

回覆  ioi4me

routing & DNS.
雯雯 發表於 2016-12-12 21:27

PC A1的DNS SERVER ADDRESS已指去IPSEC VPN B,但係都唔得

PC A1的DNS SERVER ADDRESS已指去IPSEC VPN B,但係都唔得
ioi4me 發表於 2016-12-12 21:51

你sure PCA1上網係經B出街?

大陸有做DNS污染的
VPN over DNS
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

你sure PCA1上網係經B出街?
雯雯 發表於 2016-12-12 22:13

我認為唔係,應該重係用緊A網絡出街,因為如果經B出,應該去GOOGLE冇問題。問題係點樣可以經B出?

大陸有做DNS污染的
VPN over DNS
沐火 發表於 2016-12-12 22:39

我睇下VPN有冇呢D SETTING先,THANKS

我認為唔係,應該重係用緊A網絡出街,因為如果經B出,應該去GOOGLE冇問題。問題係點樣可以經B出? ...
ioi4me 發表於 2016-12-13 08:06

在PCA 上check IP website睇睇, 用A網絡出街既話check check routing.