新手裝ip cam求教

想裝cam影住大門口,但依家出面多數插卡,唔夠安全
如果無nas, 係咪無得save落黎齋睇

廳有電腦不是nas,router係netgear r6220
預算有限一千內,睇岩foscam c1

via HKEPC Reader for Android

廳有電腦不是nas,ro ...
joe6_6 發表於 2016-12-13 15:32

屋企定公司?
Cam裝起屋外?
屋苑管理俾你裝野起公眾地方?
如果影住大門外公眾地方會有私隱問題的。
如果大門許可,建議樓主試研究下搵電子貓眼。

屋企定公司?
Cam裝起屋外?
屋苑管理俾你裝野起公眾地方?
如果影住大門外公眾地方會有私隱問題的。
如 ...
沐火 發表於 2016-12-13 15:42

影屋企門口位,大約裝係大門上角照番自己門口者
電子貓眼?

廳有電腦不是nas,ro ...
joe6_6 發表於 2016-12-13 15:32

netgear r6220 .. 插隻 hdd 落去咪有NAS囉.

netgear r6220 .. 插隻 hdd 落去咪有NAS囉.
mcdull 發表於 2016-12-13 15:59

有nas功能咁正?點連hdd?

有nas功能咁正?點連hdd?

joe6_6 發表於 2016-12-13 16:08

原本firmware 係咪就咁拮個hdd入去就work, 我就唔知..
但裝左openwrt.. 就乜都得啦.
不過你預個hdd唔會快, 所以只可以capture 640x480 呢種resolution.
夠啦.

電子貓眼?

via HKEPC Reader for Android ...
joe6_6 發表於 2016-12-13 15:58

裝起公眾地方, 你問左屋苑管理俾先諗啦

電子貓眼? 問下goo goo 大神或神洲購物網就得啦 (連差人都話裝電子貓眼起自己無家可歸門度無有管到你)

電子貓眼?

via HKEPC Reader for Android ...
joe6_6 發表於 2016-12-13 15:58

門外屬公眾地方, 99%唔比裝, 隨時比人告, 一黎私隱條例, 二黎屋苑唔會批, 三黎屋苑怕麻煩.
只能裝屋內照門口

門外屬公眾地方, 99%唔比裝, 隨時比人告, 一黎私隱條例, 二黎屋苑唔會批, 三黎屋苑怕麻煩.
只能裝屋 ...
minibanana 發表於 2016-12-13 17:06

因為我見樓上公屋單位都裝,所以以為得者

我既小小經驗
屋企門口有裝,我安裝既地方係鐵閘(私人物品)射住走廊
管業處話掂唔到公家地方無問題
附近幾戶知道無反對仲讚成,警察都知道個CAM ,
仲講如有需要,可能需要我協助
軟件方便正路用S 牌幾方便,不過我用不能說
聽聞法例規定祇可保存唔知幾多天後DEL 就 可以,但唔肯定
不過,由安裝設計使用,最好自已做下功課會好d