[操作疑難] 請問如何在AC66U下 用電視讀電腦檔案及影片

asus ac66u
目的:電視讀電腦檔案及影片

THANKS ALL

如果錯區請轉移

如果電視係smart TV 或Android TV,應該有得插LAN 線或wifi 上網,同埋會內置DLNA 功能。咁樣喺電腦上set 返個DLNA server,電視/電腦又喺同一網絡下,電視就可以見到電腦入面指定嘅檔案去播放。
當然播唔播到,取決於電視所支援嘅格式。

如果電腦同電視相距唔遠,電視又有空餘HDMI 位剩,就直接用HDMI 連埋佢哋就得。

回覆 2# Fanolian

我果部係vDxxx android TV
插lan線同電腦同一隻router
喺ac66u setting page enable DLNA後係咪抽佢自動選取全部檔案就可以?因為我冇人地果啲nasdrive插router
連好同一個網路及開左DLNS SERVER就可以喺電視Source果到見到?
THANKYOU

回覆  Fanolian

我果部係vDxxx android TV
插lan線同電腦同一隻router
喺ac66u setting page enable DLNA ...
犯人唔得尊 發表於 2016-12-17 16:42

Router setting page 入面嗰個DLNA 係指router 自己嘅DLNA server,用喺插落router USB 頭嘅USB手指/HDD。唔關電腦事。

如果你電腦用Windows,內置嘅Media player 入面可以開啟DLNA server 功能,不過我覺得設定有啲麻煩。
(我唔常用所以無咩研究;可能有更好選擇)我自己就用KODI 嚟做DLNA server,貪佢容易設定share 邊個folder 出去DLNA,無謂畀人睇到啲私人檔案。Win 8/10 亦可以揀win store 入面嘅UWP 版本KODI。

你喺電視要搵返佢邊個APP 係睇到DLNA server 入面嘅內容,並唔係揀電視嘅input source。或者自己download app 用。(呢個我無建議。因為我係用Chromecast + localcast 播去LG smart tv)

* 開啟DLNA 後,同一網絡嘅所有電腦/智能電視/手機等等都會見到嗰啲檔案。如果有嘢唔想人見到就要留意。

回覆 4# Fanolian

KODI 係一個DLNA SERVER ? 咁ANDROID TV需唔需要裝KODI? 定電腦裝好KODI SET好哂就可以喺電腦都搵到?

回覆  Fanolian

KODI 係一個DLNA SERVER ? 咁ANDROID TV需唔需要裝KODI? 定電腦裝好KODI SET好哂就可以喺 ...
犯人唔得尊 發表於 2016-12-17 18:15

KODI 有好多功能,DLNA server 只係其中一項。
Android (TV) 都有KODI,不過我無去理解過佢有咩用(因為我估佢應該主要俾Android TV/TV box 用,而我無)。我估KODI 應該都可以作為DLNA client 咁用,呢個幫你唔到。
但一般smart tv/android tv 都應該本身有方法睇到DLNA server 嘅內容掛…… 可以試吓由電視上面嘅file manager 或者media player 入手。

可能EPC 嘅數碼視聽/數碼廣播區會比較熟呢樣嘢。

回覆 6# Fanolian

okay thanks