[操作疑難] 刷左OpenWrt 原先有4XXMB上下得返1XXMB....

要唔要set??
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 1# tangsunhk

因為冇左Hardware NAT所以得番百幾Mb
唔關VLAN 同 Bridge interface事

回覆  tangsunhk

因為冇左Hardware NAT所以得番百幾Mb
唔關VLAN 同 Bridge interface事 ...
1597532468000 發表於 2016-12-22 12:36 AM

係邊到SET返NAT

係邊到SET返NAT
tangsunhk 發表於 2016-12-22 01:12

Router型號?
唔少Router一用OpenWRT就冇得用Hardware NAT

Router型號?
唔少Router一用OpenWRT就冇得用Hardware NAT
KinChungE 發表於 2016-12-22 01:21 AM

Asus RT-N56U

Tomato都係咁
原本Lan有700-800Mbps,宜家得返150Mbps
但我為功能就無所謂

Tomato都係咁
原本Lan有700-800Mbps,宜家得返150Mbps
但我為功能就無所謂
蠢貓 發表於 2016-12-22 08:22 AM

即係用唔盡

Router型號?
KinChungE 發表於 2016-12-22 01:21

咁即係用原廠firmware其實仲好D?

咁即係用原廠firmware其實仲好D?
sureone 發表於 2016-12-22 11:47

睇你想要功能定throughput
你上網睇片打機其實1000Mbps都用唔盡
Tomato雖然單個throughput唔掂,但多人用又可以夾埋出到1000Mbps

回覆 3# tangsunhk

現時既router好多都有一粒chip專門負責做NAT工作
即係hardware NAT

借TP-Link圖一用
原廠fw可以用番果粒chip幫手做NAT工作
3rd party fw就用唔番...要用CPU負責做NAT工作
即係software NAT
如果CPU太慢就不足以應付1000Mb既throughput
通常唔過500Mb 同時發熱量會增加

我用緊smt 100Mb
841nd + OpenWrt 有95Mb
主要目的係拎多粒ip同間vlan
用原廠fw咩都冇得玩