[操作疑難] "電視直讀電腦影片" 裝univeral media sever成功解決

Rounter: ASUS AC68U
電視:TCL C1 ( 插USB可以播MKV,RMVB,MP3,MP4)
電腦直駁住AC68U,部TCL C1 行WIFI 駁AC68U
電腦D:\已經SET左網絡共享,
另外設定-網絡和共用中心-媒體串流選項(已SET左允許TCL TV存取)
不過係電視度都仲係話未開放共存檔案......

請問師兄們可以教下我要點SET先可以用電視睇到電腦D:\ 入面既MKV檔嗎
THX a lot

想要簡單快捷,就真係唔好用Windows 本身呢個分享功能。用一啲出名、比較安心嘅附有DLNA server 功能嘅software 比較好。
(同埋Windows 媒體串流無得簡單咁開關。一開機就會share 你嘅shared file list 出去你個network)

試下用 univeral media server, free 的

試下用 univeral media sever, free 的
boy168 發表於 2016-12-27 10:47

OH THX 我再GOOGLE 下

TV can install ES檔案瀏覽器 app try try

TV can install ES檔案瀏覽器 app try try
free3sky 發表於 2016-12-27 13:20

佢個問題應該唔喺client side,而係server side (Windows 內置嘅DLNA 功能)。

我自己係用KODI 做DLNA server。

連rmvb都可以播,點解仲要行DLNA呢?
與其係電腦射過去,不如直接當部電視係電咁做咪算囉
直接做個本地共享如何?用asus router,就試下佢地個aicloud

連rmvb都可以播,點解仲要行DLNA呢?
與其係電腦射過去,不如直接當部電視係電咁做咪算囉
直接做個本地共享 ...
fatman778 發表於 2016-12-27 17:59

電腦係房,電視係廳:(
AICLOUD 要點SET?

電腦係房,電視係廳:(
AICLOUD 要點SET?
sandalshk 發表於 2016-12-27 19:02

大前提,個電視裝唔裝到apk檔先??
即係好似電話咁裝apps

大前提,個電視裝唔裝到apk檔先??
即係好似電話咁裝apps
fatman778 發表於 2016-12-27 19:49

無GOOGLE PLAY
無得直接裝APPS
要DL APK入USB手指黎裝
不過之前試過裝MYTV 直頭係行唔到XDD