[開箱] TM-AC1900開箱

堪稱Slickdeals史上生存得最耐嘅deal(BF前開始到宜家仲有)https://slickdeals.net/f/9330575 ... er-59-free-shipping
即使我用咗成個月時間運過黎,個deal都仲係度……加埋cash back site可以做到更平。
一部全新USD59+HKD56運費總成本HKD516.2
PC310022

PC310023

PC310024

PC310025

PC310030

PC310026

PC310027

開機 Setup。睇嗮spec其實佢係一部定制版嘅AC68U REV A1/B1

有多國語言,但係俾AC68U少咗repeater mode

係router隔離Signal strength:

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

冇repeater mode,少咁啲嘢當然唔滿足,當然要flash 返AC68U firmware
首先確認CFE(即係bootloader version),再用WInSCP copy 返 CFE到電腦上

再去https://cfeditor.pipeline.sh/ Download 返 mod咗嘅CFE。Select Country可以解channel 鎖,MAX TX Power 可以解power lock。注意,解兩者可以違反香港規例,而且可能縮短router壽命

寫完CFE再透過 CFE recovery可以寫入AC68U firmware

upload 完成,自動reboot

成功寫入後再check會見到Model名已變AC68U,亦都多咗repeater mode。

再更新Merlin後完成!

Unlock channel嘅後果可以睇呢度
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... ;page=3#pid35756407

Unlock TX power嘅後果

再重新一次,Mod Power後個power實在太強,有機會縮短router壽命,而且會影響鄰居。Mod Power後要自己係firmware度調低power(實測調低到最細power都約莫等於未mod前最大power)。請適可而止!
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

定制版嘅AC68U?
咁點解唔直接買68u香港仲有3年保?.?

定制版嘅AC68U?
愚樂無窮 發表於 2016-12-31 11:40

呢啲嘢各有喜好姐,正如有人鐘意買TP-LINK有人鍾意買 Tenda

冇repeater mode,少咁啲嘢當然唔滿足,當然要flash 返AC68U firmware
首先確認CFE(即係bootloader version ...
天宮葉月 發表於 2016-12-31 11:35

你個5G真係堅

定制版嘅AC68U?
愚樂無窮 發表於 2016-12-31 11:40

有D人鍾意冒險,一半價錢係主因

呢啲嘢各有喜好姐,正如有人鐘意買TP-LINK有人鍾意買 Tenda
天宮葉月 發表於 2016-12-31 12:15

咁又係

首先確認CFE(即係bootloader version ...
天宮葉月 發表於 2016-12-31 11:35

樓主過到比錢只收美國card果關,抵咁平買到

不過你本身唔係已經用緊行貨有保?賣左買部tm-ac1900番黎好似無分別… 除左袋了兩舊水

Good, 喜歡玩 WiFi嘅人, 又多一個玩法

買 2 set = 516.2 x2 ?
USD59+HKD56運費總成本HKD516.2

HKD56 shipping 咁平

Good, 喜歡玩 WiFi嘅人, 又多一個玩法

買 2 set = 516.2 x2 ?
USD59+HKD56運費總成本HKD516. ...
GbE 發表於 2016-12-31 12:35

樂郵兩部共7磅,每磅16

via HKEPC Reader for Android