1000~1500尺到普通石屎牆單位ac1900夠吾夠做

原本用個舊ver 生果router,
但發現手機多後弱到九彩,
預算1000~1500$到換,
希望各位Ching指點一下

一定唔夠

依D SIZE 單位要上網穩定, 必須是ROUTER +HOMEPLUG 一起用, 如果間間房有LAN 線. 就可刪去HOMEPLUG, 但一隻ROUTER 想做晒, 除非間間房門口對住ROUTER.

記著上網是要收發TX和RX缺一不可
淨換router事倍工半
要換隻強勁收發的手機才行啊

記著上網是要收發TX和RX缺一不可
淨換router事倍工半
要換隻強勁收發的手機才行啊 ...
TH30 發表於 2017-1-4 10:42

一隻router/天線﹐在有強力發射訊號﹐亦同時會有強力的接收能力﹐收及發2者係配合的﹐唔需要在client side 想方法去加強發射去router/天線的能力。

試想一下﹐公園的免費官府wifi﹐你搵到支天線﹐好遠都收到。但在家中相同距離﹐同一部手機卻收唔到﹐點解?
這便是戶外天線有較強的發射訊號能力﹐同時都有較強的接收能力﹐收到微弱的回傳訊號並且有能力處理。

我唔知樓主提及 ac1900 係講緊某個牌子某個model﹐定係講緊理論性傳輸速度。
如果係後者﹐速度與wifi覆蓋能力係亳無關係的。

一隻router/天線﹐在有強力發射訊號﹐亦同時會有強力的接收能力﹐收及發2者係配合的﹐唔需要在clien ...
peter_chan 發表於 2017-1-4 11:18

正正就係呢個情況, 好多時電話見到 wifi hotspot 訊號, 但未必攞到 IP, 或連到之後好易斷線....

AC1900 應該係 imply 咗 2.4G + 5G lah

華記係有部RT-AC1900同TM-AC1900嘅。。。不過美國限定

我住9XX呎都要兩部ROUTER:AC1750加一隻舊嘅ROUTER,如果老婆入廚房同時想睇吓MYTV,仲要插多隻旅行ROUTER喺廚房門口做REPEATER。

至少唔係玻璃牆或雅牆或實心木。一關門冇訊號!

原本用個舊ver 生果router,
但發現手機多後弱到九彩,
預算1000~1500$到換,
希望各位Ching指點一下 ...
s20012797 發表於 2017-1-3 23:04

最少要2部, 仲要攞位啱