[操作疑難] wdr8500

近日淘了部wdr8500作主router, 用netviga 500m
已開turbo, 已開mu-mimo
問題1, 舊電話s4 駁2.4g 常斷, 顯示connected, 但上唔到網
問題2, Le 2 電話 駁5g 得30m 上下載, 舊電話Z3駁5g 有110m
問題3, RT-ac66u 做ap, 中間用2.4g連接, Le 2 電話 駁 ap 既5g 反而有110m

想問應該如何解決? 謝謝

回覆 2# i006hk

即是ac66u做主router, 8500做AP?

回覆  i006hk

即是ac66u做主router, 8500做AP?
bigeric 發表於 2017-1-5 14:28

功能上都係ac66u強大d, 放wifi signal就 8500 勁d。這樣設定應該係最好

功能上都係ac66u強大d, 放wifi signal就 8500 勁d。這樣設定應該係最好  

我都係淘左理部wdr8500比女友用,  唔知佢用成點樣呢.  

建議你熄左MU MIMO佢試下
你D device都唔支援, 開黎都冇用

KinChungE 發表於 2017-1-6 12:24

我今晚返去熜左個MU MIMO試下, 唔得就轉ac66u 做主

勁爆小朋友 發表於 2017-1-5 17:16

就66u 買左3年幾, wdr8500 新買, 我以為wdr8500 比66u 更強更好

就66u 買左3年幾, wdr8500 新買, 我以為wdr8500 比66u 更強更好
bigeric 發表於 2017-1-6 12:38

ac66u 剩係原裝 firmware 都應該多功能選項過 wdr8500, 起碼有vpn同usb做network storage
玩wdr8500主要都係貪佢哩個價位有ac2200同mu mimo, wifi 訊號強
不過一般wifi client都用唔盡 ac1750, 買黎 future proof 多過實用性

KinChungE 發表於 2017-1-6 12:24

大哥,惦呀,個8500 熄左mu mimo,  之後speedtest  轉另一個server,  5g wifi 直迫200m 呀, thanks much