[操作疑難] 想請教Windows Server 2012網域設置後點樣限制用戶連線?

想請教Windows Server 2012網域設置後點樣限制用戶連線?

由Router連伺服器主機1(Windows Server 2012) ,主機2(連接網域),主機3(連接網域)

但係成功連接網域後會自動連接Router所派出既IP,而無法經DHCP Server 派出,DNS已指定為主機1的內部IP,請指教

停左 router DHCP server service 可唔可以啊 ?

DNS指server ip唔代表DHCP都會搵server
同一network內有兩個唔同setting既DHCP server就一定錯
如果你想靠server DHCP, 請disable router DHCP

DNS指server ip唔代表DHCP都會搵server
同一network內有兩個唔同setting既DHCP server就一定錯
如果你想靠s ...
KinChungE 發表於 2017-1-7 22:14

已經關閉左Router既DHCP,咁係2012入面既DHCP伺服器中既路由器IP位置係唔係應該寫返主機個IP定Router既IP??
同埋要裝D咩先可以限制某一個User連外網?
唔該

已經關閉左Router既DHCP,咁係2012入面既DHCP伺服器中既路由器IP位置係唔係應該寫返主機個IP定Route ...
lokkeung 發表於 2017-1-8 01:27

1. Router IP
2. 你要部managed switch, 將唔同user分開唔同vlan, 然後改router既routing table
呢樣野已經超越你server做到既野
因為連出internet係唔會經server

已經關閉左Router既DHCP,咁係2012入面既DHCP伺服器中既路由器IP位置係唔係應該寫返主機個IP定Route ...

use firewall block la

本身就應該用firewall

1. Router IP
2. 你要部managed switch, 將唔同user分開唔同vlan, 然後改router既routing table
呢樣野已 ...
KinChungE 發表於 2017-1-8 11:34

明白,我發現部Router已經超出左我用既資源  所以放棄

via HKEPC Reader for Android

proxy server?

回覆 4# lokkeung
to block users' internet access, u may do it
-by GPO
-by firewall
-by proxy